Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het 'Gebaar' geldt ook voor Molukkers

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ook de Molukkers die tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië verbleven en zich nadien in Nederland hebben gevestigd, kunnen in aanmerking komen voor Het Gebaar, dat de nederlandse regering wil maken ten behoeve van de Indische gemeenschap.

Op grond van vermoedelijke tekortkomingen in het naoorlogse Indisch rechtsherstel besloot het Kabinet vorig jaar een gebaar te maken naar de Indische gemeenschap. Het Kabinet heeft daarvoor een bedrag van f 385 miljoen (174,71 miljoen euro) ter beschikking gesteld. Volgens de huidige omschrijving van de doelgroep leek een deel van de Molukkers niet in aanmerking te komen voor een eenmalige uitkering, omdat zij op 1 januari 1967 geen Nederlander waren.
Op grond van de 'wet betreffende de positie van Molukkers' worden de Molukkers die geen Nederlander zijn maar hier wel wonen bij de toepassing van de Nederlandse wetgeving behandeld als Nederlanders. Dat betekent dat ook Molukkers in aanmerking kunnen komen voor Het Gebaar.

Het geld is grotendeels bestemd voor individuele uitkeringen (350 miljoen gulden c.q.158,82 miljoen euro). Voor projecten is f 35 miljoen (15,88 miljoen euro) beschikbaar. De uitbetaling van het bedrag zal voortvarend ter hand worden genomen, zodat de eerste betalingen nog dit jaar kunnen plaatsvinden. Door de regering is een bedrag van in ieder geval f 3.000,-- (1.361, 34 euro) per rechthebbende gegarandeerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie