Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel gezamenlijk gezag over kinderen uit partners

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

Wetsvoorstel aanvaard in de Eerste Kamer

Geregistreerde partners krijgen van rechtswege gezamenlijk gezag over kinderen uit partnerschap

Geregistreerde partners krijgen van rechtswege - dus zonder dat daar nog een procedure voor nodig is - gezamenlijk gezag over hun tijdens het geregistreerde partnerschap geboren kinderen, als er geen andere juridische ouder is. Dat is het geval als een kind geboren wordt tijdens partnerschap van een man en een vrouw en tijdens een partnerschap van twee vrouwen, mits er geen man is die het kind tijdens de zwangerschap heeft erkend. Dat is het gevolg van een voorstel tot wetswijziging in de regels over gezag van staatssecretaris E. Kalsbeek van Justitie waarmee de Eerste Kamer akkoord is gegaan. De wetswijziging is een van de laatste voorstellen over de modernisering van het familierecht van de afgelopen jaren en beoogt een betere juridische bescherming te bieden van het familieleven. Onder de bestaande regels krijgen partners van verschillend geslacht gezamenlijk gezag als het kind erkend is door de vader en partners aantekening in het gezagsregister vragen bij de griffie van het kantongerecht. Voor geregistreerde partners van hetzelfde geslacht geldt dat zij nu nog voor gezamenlijk gezag een beslissing van de rechter nodig hebben.

Bij partnerschappen van twee mannen kan er geen kind zijn zonder betrokkenheid van een andere ouder, namelijk de moeder van het kind. Zij heeft van rechtswege gezag over het kind terwijl alleen de verwekker in zo'n geval mede het gezag kan hebben of krijgen over het kind. Als de moeder is overleden, ontheven uit het gezag of onbevoegd is tot het uitoefenen van het gezag en de vader het gezag alleen uitoefent, kunnen de vader en zijn partner aan de rechter vragen hen het gezamenlijk gezag te geven.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 04-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie