Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Utrecht in beroep tegen vervangingsbesluit Pronk

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1001973600

Betrouwbare overheid in het geding
Provincie Utrecht in beroep tegen vervangingsbesluit Pronk

GS van Utrecht gaan in beroep tegen het vervangingsbesluit dat minister Pronk van VROM heeft genomen, over de permanente bewoning van 9 zomerhuisjes in de gemeente De Bilt. Voor het eerst in de geschiedenis van de provincie Utrecht vernietigt Pronk hiermee een GS-besluit. Het besluit van GS staat permanent bewonen op deze plek wel toe.

GS zijn nadrukkelijk tegen het permanent bewonen van vakantiehuisjes, die bijna altijd gelegen zijn op mooie plekjes in het buitengebied. GS vinden, samen met Pronk, dat dit beleid beter gehandhaafd moet worden door gemeenten. De provincie let erop dat in nieuwe bestemmingsplannen wordt vastgelegd dat permanente bewoning van recreatiewoningen niet is toegestaan. Tegelijk wil de provincie Utrecht een betrouwbare overheid zijn naar de burger toe. Burgers moeten kunnen rekenen op rechtszekerheid. Daarom heeft de provincie de woonbestemming goedgekeurd van de zomerhuisjes in De Bilt (voorheen gemeente Maartensdijk). Deze woningen worden al vele jaren permanent bewoond, enkele zelfs al vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Het besluit van GS is gebaseerd op jurisprudentie van de Raad van State: de permanente bewoning (van 9 van de 12 woningen) viel onder het overgangsrecht van het vorige bestemmingsplan. Uitgangspunt bij deze jurisprudentie is dat de bestaande situatie bij een herziening van zo'n bestemmingsplan positief moet worden bestemd.

Gemeente en provincie verzochten Pronk al eerder per brief om zijn voorgenomen vervangingsbesluit niet te nemen. De minister stelt echter dat een deel van het plangebied in het kerngebied van de ecologische hoofdstructuur ligt: verder dat de woningen liggen binnen het Groene Hart en de rijksbufferzone Utrecht-Hilversum en buiten de bebouwingscontour van het streekplan. Permanente bewoning in een dergelijk gebied is in strijd met het toekomstig nationaal beleid zoals verwoord in de Vijfde Nota RO.

Dit onderschrijven GS in algemene zin, maar in dit specifieke geval staat de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur op het spel. Over 4 weken gaat het beroepschrift uit; Ook de gemeente De Bilt gaat in beroep. De rechter heeft het laatste woord.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Marja van Buuren, 030 - 258 3207 of per e-mail:
Marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie