Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prins van Oranje opent Persmuseum te Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Het Koninklijk Huis
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/10/01 Prins van Oranje opent Persmuseum te Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent donderdag 4 oktober te Amsterdam het nieuwe Persmuseum. Dit museum is de nationale bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed.

De vaste opstelling van het museum 'Start de persen!' geeft een overzicht van 400 jaar nieuws in Nederland. Naast een kranten- en tijdschriftencollectie vanaf 1600, huisvest het museum een verzameling affiches en andere reclame-uitingen met betrekking tot de pers. Tot de collectie behoren ook originele politieke tekeningen en persgrafiek, foto's en archieven over journalisten en de persbedrijfstak en een bibliotheek.

Drie sfeeropstellingen laten zien en horen hoe kranten en tijdschriften vroeger werden gemaakt, verspreid en gelezen. In een presentatie over de pers van vandaag en morgen speelt de bezoeker zelf een actieve rol. Museumbezoekers kunnen onder andere de berichtgeving in landelijke en regionale kranten vergelijken. In het spelprogramma 'Deadline' ervaart de bezoeker zelf de journalistieke praktijk.

Naast de vaste opstelling heeft het Persmuseum een wisseltentoonstelling. De eerste toont honderd politieke prenten van 1900-2000.

De collecties van het Persmuseum zijn sinds 1989 ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Het IISG is een van de grootste documentatie- en onderzoekscentra ter wereld op het terrein van de sociale geschiedenis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie