Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overhandiging 'Vluchtelingen Welkom'-kaarten te Den Haag

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht, 3 oktober 2001

Nederland bekent Kleur overhandigt 7000 vluchtelingen welkom-kaarten aan VNG

Donderdag 4 oktober uur overhandigt Nederland Bekent Kleur (NBK) 7.000 "Vluchtelingen Welkom"-kaarten aan Burgemeester Deetman, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het afgelopen jaar voerde NBK de campagne 'Vluchtelingen Welkom'. Door middel van briefkaarten werd aan mensen gevraagd de campagne te ondersteunen. De boodschap van de campagne is dat voor vluchtelingen een gastvrije opvang overal in Nederland en dus ook in hun buurt mogelijk moet zijn. In totaal werden er 7000 kaarten teruggestuurd. Tevens blijkt uit een recente enquête, uitgevoerd door Trendbox, dat een ruime meerderheid (voor 60%, tegen 24%) van de Nederlandse bevolking deze gedachte ondersteunt.

Nederland Bekent Kleur heeft de campagne gehouden om het draagvlak voor de gastvrije opvang van vluchtelingen aan te tonen en uit zorg over het aantal kleinere en grotere incidenten bij AZC´s de laatste jaren. Dit lijken vaak uitingen van een veel breder gevoelde weerstand. De komst van een nieuw AZC wordt door sommige als bedreigend ervaren, en de berichtgeving in de media versterkt die sentimenten. Gevolg is dat in steeds meer gemeenten colleges van B&W stuiten op weerstand bij een deel van de bevolking als het gaat om het onderbrengen van asielzoekers. Er worden handtekeningenacties opgezet om te protesteren, voor asielzoekers bestemde panden worden vernield en beklad, voorstanders van plaatsing worden bedreigd, en op inspraakavonden viert racisme hoogtij.

De boodschap die NBK wil overbrengen aan de VNG, is dat het draagvlak nog immer groot is. De Vereniging heeft, volgens NBK, haar verantwoordelijkheid in deze, vooral waar het gaat om afspraken tussen gemeenten onderling en met het COA over de plaatselijke opvang van vluchtelingen. Angst van een gemeente voor de reactie van een klein deel van de bevolking op de komst van een nieuw AZC mag geen reden zijn om niet mee te werken aan het creëren van voldoende opvangplaatsen. Afspraken tussen gemeenten onderling en gezamenlijk met het COA kunnen voorkomen dat er een negatieve concurrentie onstaat tussen gemeenten om maar zo min mogelijk te hoeven doen.

Uit dezelfde enquête blijkt dat de mensen die wel eens contact hebben gehad met vluchtelingen, dit meestal als positief ervaarden (64%). Dat blijkt vervolgens een positief effect te hebben op hun bereidheid om vluchtelingen gastvrij op te vangen. Dit toont, volgens NBK, aan dat beeldvorming over vluchtelingen negatief is en leidt tot vreemdelingenangst. Nederland Bekent Kleur vindt dat iedereen en dus ook de VNG een verantwoordlijk hebben om de negatieve beeldvorming tegen te gaan.

Voor de redactie:
De overhandiging van de postkaarten vindt plaats op donderdag 4 oktober om 9.45 uur in het gebouw van het VNG, Nassaulaan 12, Den Haag. De voorzitter van de VNG, de heer Deetman, zal hier kort op reageren. Tevens bieden we de resultaten van de enquête `Vluchtelingen Welkom` aan die NBK onlangs heeft laten uitvoeren.

Voor meer vragen en info: Nederland Bekent Kleur, 020-678 75 55

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie