Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brandpreventieweek van start in Noordwijk

Datum nieuwsfeit: 05-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Noordwijk
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

BRANDPREVENTIEWEEK VANAF 5 OKTOBER

Op 5 oktober a.s. start de Nationale Brandpreventieweek. Tijdens deze week stimuleert de brandweer de bewoners van Noordwijk de brandveiligheid van hun woning te testen. Daartoe is een checklist ontwikkeld. Een informatiefolder is vanaf 1 oktober gratis verkrijgbaar bij het postkantoor, de openbare bibliotheek, de brandweerkazerne van de brandweer Noordwijk (Duinwetering 102, tel. 071 3612900) en bij de afdeling brandpreventie in het gemeentehuis (Voorstraat 42, tel. 3660000).

De afdeling brandweerzaken van de brandweer Noordwijk geeft tips om brand te voorkomen tijdens twee speciale bel-ochtenden op maandag 8 oktober en donderdag 11 oktober. Deze bel-ochtenden vinden plaats tijdens de Nationale Brandpreventieweek, dit jaar van 5 tot en met 12 oktober. De bel-ochtenden van de brandweer Noordwijk duren van 9.00 tot 12.00 uur. Deze ochtenden zitten preventiemedewerkers van de brandweer klaar om vragen te beantwoorden.

Aan de hand van de vragenlijst in de nieuwe Checklist Brandveiligheid Woningen kunnen bewoners eenvoudig nagaan hoe het met het brandveiligheidniveau van hun woning is gesteld. Door de vragen één voor één te beantwoorden worden zij zich tevens bewust van situaties die gevaar kunnen opleveren wanneer uw woning in brand staat. Elke vraag is voorzien van een toelichting. De folder bevat ook adviezen over voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Het betreft vaak simpele maatregelen, maar die wel levens kunnen redden.

Jaarlijks woeden er zon 8000 branden in woningen. Bij deze branden komen jaarlijks gemiddeld vijftig mensen om het leven en vallen er 800 gewonden. Waar mensen wonen en ontspannen loert altijd het gevaar van brand. De schade in geld uitgedrukt is enorm (ongeveer f 185 miljoen). De immateriële schade (het leed dat brandwonden veroorzaakt) en de emotionele schade (het verlies van onvervangbare bezittingen, de ravage die een brand aanricht) zijn zo mogelijk nog groter.

De hoofdoorzaken van brand, goed voor bijna de helft van de branden, zijn een defect of verkeerd gebruikt apparaat of product en brandstichting. Ook door het onvoorzichtig omgaan met vluchtige stoffen zoals benzine en lijmsoorten, ontstaat nogal eens brand. Brand wordt ook vaak veroorzaakt door vlam in de pan, een omgevallen kaars, roken in bed en kinderen die spelen met lucifers.

Noordwijk 1 oktober 2001

AJZ/Communiucatie, tel- 3660451

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie