Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jongste promovendus natuurkunde sinds 1931 bij RU Groningen

Datum nieuwsfeit: 05-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

26 sep 2001

Nummer 134 26 september 2001

Jongste promovendus natuurkunde sinds 1931

Onderwijs niet inspirerend voor ambitieuze student Doorgaan in neurowetenschap
Noot voor de pers

Aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op 5 oktober 2001 een nog zeer jonge natuurkundige. Voor zover in de administratie van de RUG valt na te gaan is drs. Whee Ky Ma (Delfzijl, 6 december 1978) met zijn 22 jaar de jongste die in de periode na de Tweede Wereldoorlog in Groningen een proefschrift verdedigt. Ook in de Nederlandse natuurkunde is de leeftijd waarop Ma promoveert zeer uitzonderlijk. Alleen de vorig jaar overleden prof. dr. H.B.G. Casimir (1909-2000) rondde in 1931 op dezelfde leeftijd zijn proefschrift af.

Whee Ky Ma studeerde natuurkunde en wiskunde aan de RUG. Bij beide studies haalde hij het doctoraalexamen met het predikaat cum laude (natuurkunde in 1996, wiskunde in 1997). Toch is Ma niet iemand die alleen oog heeft voor de natuurwetenschappen. Integendeel, hij heeft een brede maatschappelijke belangstelling. Whee Ky Ma is districtsleider bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN). Hij is zeer geïnteresseerd in politiek, met name internationale en onderwijspolitiek, en in
wetenschapspopularisatie. Hij is actief in de Partij van de Arbeid, neemt regelmatig deel aan forums en denktanks en publiceert in kranten en tijdschriften over zijn visie op wetenschap, onderwijs en (jongeren)politiek. Ook speelt hij schaak op hoog niveau. In 2000 behaalde Ma de FIDE-meestertitel.

Onderwijs niet inspirerend voor ambitieuze student

"De Nederlandse onderwijspolitiek is doordrenkt met de verwarring tussen 'gelijke kansen' en 'gelijke niveaus'," luidt een van de stellingen bij zijn proefschrift. "Ik ben vaak afgeschilderd als wonderkind of als hoogbegaafd, maar ik heb een hekel aan die termen. Tenslotte ben je vaak slechts hoogbegaafd op een beperkt gebied", zegt hij. "Maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat er geen probleem is. Ik heb me vroeger vaak verveeld op school en weet dat dat voor meer mensen geldt. Ook de universiteiten in Nederland slagen er naar mijn mening niet in om een inspirerende omgeving te bieden voor zeer ambitieuze studenten en onderzoekers. Vorig jaar ben ik een tijd in Princeton in de VS geweest. Daar had ik wel het gevoel dat er echt het beste uit je wordt gehaald."

Doorgaan in neurowetenschap

Ma promoveert op een onderwerp uit de snaartheorie. Dit is een poging om een theorie van alle bekende natuurkrachten te formuleren. Daarvoor moeten de quantummechanica en de gravitatietheorie van Einstein ineen worden geschoven. "Het dagelijks werk in de theoretische natuurkunde is heel specialistisch," zegt Ma. "Ik heb grote bewondering voor de mensen die doorgaan in deze tak van wetenschap, maar voor mezelf heb ik besloten om dat niet te doen. Ik kies liever een vakgebied dat meer mogelijkheden biedt voor een interdisciplinaire aanpak, voor het samenwerken met anderen en voor het doen van echt grote ontdekkingen. In de theoretische natuurkunde ben je naar mijn smaak te vaak alleen bezig. Neurowetenschap, met name theoretische modellen voor hogere hersenfuncties en het bewustzijn, dat vind ik een interessant braakliggend onderzoeksterrein. Na mijn promotie ga ik rondkijken bij een aantal Amerikaanse universiteiten. Ik hoop dat ik bij een daarvan een werkkring kan vinden op dat terrein."

Noot voor de pers


* Meer informatie: Whee Ky Ma, tel (050) 363 49 60 , fax: (050) 363 49 47, e-mail: (ma@phys.rug.nl) (werk)

* Ma heeft zijn eigen website: www-th.phys.rug.nl/~ma

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie