Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anti-islamitische uitingen uitdaging voor overheid en media

Datum nieuwsfeit: 05-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Anti-islamitische uitingen in reactie op de aanslagen in de VS zijn een uitdaging voor de overheid en de media
Waakzaamheid geboden tegen negatieve beeldvorming media en publieke opinie bij 'oorlog tegen terrorisme'

LBR-bericht

Rotterdam, 5 oktober

In een aantal landen -waaronder Nederland, België, Zweden- lijkt er, volgens het Europees Observatorium tegen Racisme en Vreemdelingenhaat (EUMC), een toename te zijn van incidenten gericht tegen moslims als gevolg van de terreurdaden op 11 september in de VS. In andere landen (Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Portugal) is die trend niet getraceerd. Het EUMC vindt dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken en zal blijven volgen wat de gevolgen zijn van de aanslagen in de VS voor de islamitische gemeenschap in de EU. (De volledige tekst van het EUMC-rapport is geplaatst op de website van het LBR.)
De Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten (LV)

heeft gemeld dat in de eerste drie weken na de aanslagen door de aangesloten antidiscriminatiebureaus ongeveer negentig klachten zijn geregistreerd waarbij zij een verband vermoeden met de aanslagen in de VS. Het gaat hierbij om brandstichting, vernieling, bekladding, bedreiging en belediging.

In het rapport Jaar in beeld 2000 heeft het LBR reeds aangegeven dat onderwerpen die gerelateerd zijn aan 'de islam' in Nederland mediagevoelig zijn en gemakkelijk tot publieke debatten leiden. Bovendien werken geweld en oorlogssituaties altijd het ontstaan van wij-zij tegenstellingen in de hand. Het hoeft dus niet te verbazen dat de aan islamitische daders toegeschreven, afschuwwekkende en wereldschokkende, aanslagen van 11 september in Nederland leiden tot een reactie in de richting van islamitische Nederlanders. Onterecht en gevaarlijk is die reactie wel. Onschuldigen zijn, slechts op grond van hun geloof of afkomst, het doelwit van die reacties, zonder dat zij iets met terroristische aanslagen te maken hebben.

Overigens is het gevaarlijk te snel de conclusie te trekken dat de verhoudingen in Nederland door de aanslagen in de VS ernstiger zijn verstoord dan in andere Europese landen. Per land zijn er verschillen in de manier waarop registratie plaatsvindt en de mate waarin incidenten in de pers worden gemeld. De signalen die aangeven dat Nederland binnen Europa in negatieve zin opvalt zijn echter wel een reden om extra alert te zijn.

Het ligt voor de hand een relatie te veronderstellen tussen de berichtgeving

in de media, de publieke opinie en de anti-islamitische reacties van individuen. Daar zitten zorgwekkende aspecten aan. Mediaonderzoeker Jaap van Ginneken heeft in augustus 2000 in De Groene Amsterdammer, tien jaar na de Irakese inval in Koeweit, de berichtgeving in de media geanalyseerd. In zijn analyse laat hij zien hoe media en publiek tijdens de Golfoorlog ernstig werden misleid door geallieerde voorlichters. Helaas constateert Van Ginneken ook dat de media weinig leren van de gelegenheden waarbij zij op het verkeerde been werden gezet. Het gevaar van mediamanipulatie en eenzijdige berichtgeving is ook reëel bij de huidige oorlog tegen terrorisme. Niet denkbeeldig is dat toekomstige

internationale spanningen, en de berichtgeving daarover, de beeldvorming over de islam en islamitische gelovigen verder negatief zullen beïnvloeden. Islamitische Nederlanders blijven dan het risico lopen dat zij tot zondebok worden gemaakt.

De Nederlandse overheid heeft deze weken, onder aanvoering van premier Kok en minister Van Boxtel, duidelijk gemaakt dat zij tweedracht en onverdraagzame uitingen willen bestrijden en de dialoog tussen bevolkingsgroepen willen bevorderen. Een belangrijk en goed signaal. Om deze lijn voort te zetten is het belangrijk dat op lokaal en nationaal niveau wordt nagedacht over het weerstaan van de storm in de publieke opinie die

ons de komende weken misschien nog te wachten staat.

Maatschappelijke initiatieven zijn daarbij ook welkom. Tijdens de Golfoorlog werden bijvoorbeeld meerdere informatie- en klachtenlijnen geopend, is er op vredeseducatie gericht lesmateriaal ontwikkeld en waren

er ontmoetingen tussen christenen, joden en moslims. Verschillende initiatieven zijn inmiddels genomen, onder meer door School Zonder Racisme. Misschien kunnen de gelovigen in Nederland zich scharen achter de oproep van de Portugese Nobelprijswinnaar José Saramago (NRC Handelsblad, 29 september 2001) en gezamenlijk verklaren dat doden in naam van een opperwezen pervers is.

Jeroen Visser,
afdeling communicatie LBR.
Tel. 010-2010201,
email: (zebra@lbr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie