Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel animo voor vrijwilligersimpuls gemeenten

Datum nieuwsfeit: 05-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
minvws.nl

Veel animo voor vrijwilligersimpuls gemeenten

Dit is een origineel persbericht.

VEEL ANIMO VOOR VRIJWILLIGERSIMPULS GEMEENTEN

De belangstelling van gemeenten voor de vrijwilligersimpuls van het kabinet is groot. Zo,n vierhonderd gemeenten hebben zich aangemeld met voorstellen voor versterking van het lokale vrijwilligerswerk. Staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dat vrijdag in Utrecht bekendgemaakt bij de uitreiking van de Gulden Gildeprijzen. Het kabinet trekt dit jaar 25 miljoen gulden uit.

Gemeenten konden tot 1 oktober plannen indienen voor de vrijwilligersimpuls. De voorstellen moeten lokale vrijwilligersbeleid structureel versterken; het mogen geen incidentele projecten zijn. Voorstellen zijn onder meer gedaan voor het realiseren van een lokale vrijwilligerscentrale, het steunen van lokale comités, cursussen sociale hygiëne voor het beheren van een kantine, het opzetten van vrijwilligersnetwerken en het ondersteunen van vrijwilligers bij lokale omroepen.
Ook na 2001 trekt het kabinet jaarlijks 25 miljoen gulden uit voor de vrijwilligersimpuls. Dan zijn gemeenten echter verplicht eenzelfde bedrag te investeren, zodat per saldo jaarlijks 50 miljoen beschikbaar is.

Volgens Vliegenthart blijft het aantal vrijwilligers in Nederland stabiel: ongeveer drie miljoen mensen. Structurele aandacht voor en investeren in het vrijwilligerswerk is volgens de staatssecretaris hard nodig, omdat het gemiddelde aantal uren dat een vrijwilliger actief is, daalt, terwijl de vraag naar ondersteuning door vrijwilligers stijgt. De rol van ouderen is daarbij zeker van belang: twee op de drie mensen tussen de 50 en 64 jaar doet iets aan vrijwilligerswerk. De 71 gilden waar zo,n vijfduizend 50-plussers actief zijn, geven volgens Vliegenthart daarom 'een belangrijke impuls' aan het vrijwilligerswerk.


-0-0-0-

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie