Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ritzen op lustrumsymposium Wageningse Ontwikkelingseconomen

Datum nieuwsfeit: 05-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

5 oktober 2001, nr. 063

Jo Ritzen op lustrumsymposium Wageningse Ontwikkelingseconomen:

"Terreuraanslagen vergroten kans op internationale recessie"

De uitdaging waar ontwikkelingseconomen voor staan, ten aanzien van armoede, kindersterfte, opleidingsachterstand en milieuvernietiging, wordt volgens dr.ir. Jo Ritzen van de Wereldbank wellicht nog aanzienlijk vergroot door de dreiging van een wereldwijde recessie als gevolg van de recente terroristische aanslagen. Ondanks al het slechte nieuws moeten we ons volgens Ritzen wel realiseren dat de afgelopen 40 jaar ook het een en ander is bereikt. "De levensverwachting is meer gestegen dan de voorafgaande 4000 jaar. Er is minder kindersterfte en analfabetisme. De revolutie op het gebied van informatie en communicatietechnologie biedt onbegrensde mogelijkheden. En meer mensen dan ooit leven in een democratie en kunnen de vruchten plukken van een markteconomie". Samen met prof.dr. Per Pinstrup-Andersen (IFPRI) en dr. Jonathan Brooks (OECD) geeft Ritzen zijn visie op het internationale ontwikkelingsbeleid tijdens een symposium dat woensdag 10 oktober wordt gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Ontwikkelingseconomie bij Wageningen Universiteit. Ritzen zal vooral ingaan op de effectiviteit van hulp en leningen. Pinstrup-Andersen behandelt de moeizame technologische ontwikkeling bij kleine landbouwhuishoudens en Brooks presenteert een recente studie over problemen met markttoegang van ontwikkelingslanden.

Ontwikkelingsvraagstukken
De Wageningse Ontwikkelingseconomie heeft zich vijftig jaar geleden ontwikkeld vanuit de aandacht voor koloniale landbouw bij de toenmalige Landbouwhogeschool. Na de Tweede Wereldoorlog werd de aandacht steeds verder verlegd naar internationale ontwikkelingsvraagstukken. De Wageningse ontwikkelingseconomen hebben zich hierbij vooral toegelegd op samenwerking met meer technische groepen op het gebied van landbouwontwikkeling, voedselzekerheid en
-veiligheid en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Voor het Wageningse beleidsgerichte onderzoek bestaat een groeiende internationale erkenning. Volgens prof.dr. Arie Kuyvenhoven, de huidige hoogleraar Ontwikkelingseconomie, zal Wageningen zich ook in de toekomst blijven oriënteren op armoedebestrijding, voedselzekerheid, levensomstandigheden en duurzaamheidsvragen in ontwikkelingslanden. "We zullen in de toekomst meer aandacht geven aan de rol van private activiteiten in ontwikkelingslanden, de internationale relaties in de agri-food sector en effecten van globaliseren", aldus Kuyvenhoven.

Programma
Ontwikkelingseconomie viert het 50-jarig lustrum met een inhoudelijk programma:

* Opening - prof.dr. C.P. Veerman, voorzitter Raad van Bestuur, Wageningen UR

* Development Economics at Wageningen University - prof.dr. Arie Kuyvenhoven

* Development Cooperation for Results - dr.ir. Jo Ritzen (vice-president Human Development, World Bank)
* Technology Development for Small Farmes: Public Good or Market Provision - prof.dr. Per Pinstup-Andersen (Director-General International Food Policy Research Institute, Washington DC / ereprofessor WU en winnaar World Food Prize 2001)
* Market access for agricultural and food products: policy concerns of emerging and transition economies - dr. Jonathan Brooks (Directorat for Food, Agriculture and Fisheries, Organisation for Economic Co-operation and Development, Paris)

NOOT VOOR DE PERS
Het symposium 'Development Economics at Wageningen University - Policy Research and Economic Development' vindt plaats op woensdag 10 oktober van 14:00 tot 17:30 uur in de Aula van Wageningen Universiteit, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom de bijeenkomst bij te wonen. Meer informatie: WU-Ontwikkelingseconomie, tel. 0317-484360.

Behandeld door stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003.

U kunt ook mailen naar de Stafafdeling Communicatie: (Office@Alg.VL.WAU.NL)

Aangemaakt oktober 2001 door Gert van Maanen. Opmerkingen en vragen mailen naar: (www@www.wau.nl)

Naar Homepage Wageningen UR

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie