Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grootscheepse actie tegen inbraak in auto's Utrecht

Datum nieuwsfeit: 06-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 6-10-2001
Persberichten, distrcten Stad Utrecht, 13.00 uur

Grootscheepse actie tegen inbraak in autos

Grootscheepse actie tegen inbraak in autos in Uithof en Rijnsweerd: Niets erin niets eruit!

UTRECHT - Van 1 tot en met 5 oktober werd in de Uithof en Rijnsweerd een grootscheepse actie gehouden om bestuurders van geparkeerde autos erop te wijzen geen waardevolle spullen in de auto achter te laten. Vaak heeft dit een auto-inbraak tot gevolg.

Met de actie werden twee doelen bereikt: veel toezichthouders, beveiligingsmedewerkers (zowel van het UMC als van de Universiteit Utrecht) en agenten waren dagen achtereen op de diverse parkeerplaatsen in de Uithof te vinden. Hierdoor kregen dieven geen kans toe te slaan.
Daarnaast kregen alle automobilisten waarvan de auto werd gecontroleerd, een flyer onder de voorruit. Op de flyer stond aangegeven of de auto wel of niet in orde was bevonden. Aanwezige automobilisten werden mondeling voorgelicht over hoe zij inbraak in hun auto kunnen voorkomen. Tijdens de actie week werden 10.535 autos gecontroleerd; 2.874 ervan waren niet in orde. In die gevallen was er sprake van zichtbare buit in de auto of stond een deur of raam open.

Gemiddeld vijftig auto-inbraken per maand
In de Uithof en Rijnsweerd worden per maand gemiddeld vijftig autos opengebroken.
Uit gegevens van de politie blijkt dat bijna altijd sprake is van buit. Waardevolle spullen liggen vaak in het zicht in de auto: een laptop, een mobiele telefoon, soms zelfs portemonnees. Voor de bestuurder geeft dit een hoop rompslomp: aangifte doen, de auto van een nieuwe ruit laten voorzien, het nog maanden later terugvinden van glasscherven in de auto en ga zo maar door.
Ook brengt het kosten met zich mee; door de vele inbraken wordt de autoverzekering onnodig hoog gehouden.

De samenwerkende partijen aan deze actie hopen dat bestuurders zich voorlopig weer bewust worden van het feit dat buit in de auto een inbraak kan uitlokken.
Met medewerking van iedereen die in de Uithof werkt of studeert, moet het mogelijk zijn het aantal auto-inbraken structureel omlaag te krijgen.

Snelkraak winkel Koldijksterraklaan

UTRECHT In een winkel aan de Koldijksterraklaan werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een snelkraak gepleegd. Met behulp van een karretje werd de voordeur van de winkel geforceerd. De verdachten van de kraak konden ontkomen. Het is onduidelijk of er buit is meegenomen.

Aangehouden voor belediging en bedreiging

UTRECHT - Een 27-jarige jongen uit Utrecht werd zaterdagavond omstreeks middernacht aangehouden op de Poortstraat. De jongen maakte onderdeel uit van een groep van ongeveer twintig jongeren die aan de Alexander Numankade zoveel geschreeuw produceerden dat diverse buurtbewoners met de politie contact opnamen. De jeugd verplaatste zich naar de Voorstraat waarbij de 27-jareige jongen de aanwezige agenten beledigde en bedreigde. Hij werd ingesloten.

Brit met slok op in auto

UTRECHT - Omdat hij tegen het verkeer inreed, werd vrijdagavond omstreeks kwart over acht een 48-jarige man uit Groot Brittanië aangehouden op de Mineurslaan.
De man werd aangehouden en de agenten roken een alcohollucht. Op het politiebureau wees de blaastest uit dat de man teveel had gedronken:
1,25 promille. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur opgelegd en moest een boete van 900 gulden betalen.

Man rijdt door na aanrijding vrouw en kind
UTRECHT Vrijdagmiddag om kwart over vier werd een 35-jarige vrouw met haar 2-jarige zoon aangereden op de Zadelstraat. De vrouw en haar zoontje werden op de fiets aangereden door een bedrijfsauto nadat zij om een geparkeerde vrachtwagen heenreden. Beiden kwamen ten val en werden opgevangen in een nabijgelegen winkel. Ook de chauffeur van de bedrijfswagen zou zich daar melden, maar kwam niet opdagen.
Het jongetje voelde zich onwel, het letsel van de vrouw is onbekend.

Snelheidscontroles
UTRECHT Aan de Eykmanlaan werd vrijdagochtend tussen negen uur en half elf een snelheidscontrole gehouden. Er passeerden 436 autos het meetpunt, 75 bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid was 76 km/u.
s Middags tussen een uur en drie uur werd wederom gecontroleerd. Toen reden 103 van de 625 passerende autos te hard, met een uitschieter van 79 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan.

UTRECHT Aan de Cartesiusweg werden vrijdagochtend tussen acht uur en twaalf uur 2410 automobilisten gecontroleerd. Van hen reden er 420 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 85 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan. UTRECHT 77 Automobilisten reden tussen kwart over twaalf en kwart voor drie te hard op de Joseph Haydnlaan. Hier was 73 km/u de hoogst gemeten snelheid, waar 50 km/u is toegestaan.

Auto-inbreker op heterdaad betrapt
UTRECHT Een 27-jarige man uit Utrecht werd vrijdagmiddag omstreeks half twee aangehouden in de parkeergarage aan de Stationsstraat. Beveiligingsmedewerkers hadden gezien dat de man met een afgebroken antenne het slot van een auto probeerde open te breken. Zij hielden de man aan en droegen hem over aan de politie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie