Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studiedag Limburgs Museum over veranderende landschappen

Datum nieuwsfeit: 06-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Limburgs Museum
Zoek soortgelijke berichten
Limburgs Museum


Toegevoegd: 18-9-01 Het landschap als getuige van menselijke bedrijvigheid

6 oktober 2001: Studiedag in het Limburgs Museum over veranderende landschappen

Eddy Tielemans

Op zaterdag 6 oktober 2001 vindt in het Limburgs Museum in Venlo een studiedag plaats over de cultuurhistorische waarde van het landschap in de beide Limburgen in relatie tot de ruimtelijke ordening en de daaraan verbonden toekomstplannen. De studiedag wordt georganiseerd door de Stuurgroep Volkskunde in Belgisch- en Nederlands-Limburg. In het Limburgs Museum loopt tot en met 24 februari 2002 een tentoonstelling onder de titel Lees het Landschap. De aanleiding hiertoe is tweeledig. Het Limburgs Landschap, dat Limburgse natuurgebieden aankoopt en beheert, bestaat 70 jaar. Daarnaast heeft het Limburgs Museum het plan opgevat om de cultuurhistorische waarde en ruimtelijke ordening van het landschap, nog meer onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Het landschap heeft vele waarden en functies. Het bevat archeologische relicten en is als zodanig een historische bron. Het weerspiegelt de cultuur van mensen die erin leven en het is een toeristisch decor. Het is onderhevig aan grote veranderingen, door ingrepen van de natuur en vaak veel ingrijpender nog door toedoen van de mens die erin leeft en er functies aan geeft. De Stuurgroep vindt dit project een heel interessant thema om er een grensoverschrijdende studiedag aan te wijten met sprekers uit Nederland en Vlaanderen.

Programma

10.00 uur: ontvangst met koffie +++++ 10.30 uur: welkomstwoord +++++ 10.35 uur: dr. J. Renes (Utrecht), Inleiding: toekomst voor een historisch cultuurlandschap +++++ 11.25 uur: Prof. dr. E. Paulissen (Leuven), Het landschap van Belgisch-Limburg doorbladerd +++++ 12.05 uur: J. Burny: Het landschap in de Limburgse Kempen: de mogelijkheden van mondelinge geschiedenis als methode voor historisch ecologisch onderzoek +++++ 12.45 uur: lunch +++++ 14.00 uur: drs. E. Heunks, De Maaswerken: unieke kansen voor onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis en de genese van de laagste delen van het Maasdal +++++ 14.40 uur: drs. W. Hupperetz: Lees het landschap: ontwerpen tussen verleden en toekomst. Aansluitend bezoek aan de tentoonstelling.

Inschrijving en praktische informatie

Het inschrijfgeld bedraagt 45 gldn of 850 Bfr. Dit bedrag geeft recht op deelname aan de studiedag, inclusief de warme maaltijd, het bezoek aan de tentoonstelling en een documentatiemap. Inlichtingen over deze interessante verschaft drs. E. Tielemans die bereikbaar is onder telefoonnummer (077) 352 21 12. E-mailen kan natuurlijk ook: (e.tielemans@limburgsmuseum.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie