Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschapsdag in Groningen schotelt leerzame kost voor

Datum nieuwsfeit: 07-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

28 sep 2001

Nummer 138 28 september 2001

Wetenschapsdag schotelt leerzame kost voor

Boekweitbrij
Duivelsdrek
Noot voor de pers

Jong en oud zijn op de Wetenschapsdag ook dit jaar weer van harte welkom op de Rijksuniversiteit Groningen. Zondag 7 oktober 2001 zetten het Kernfysische Versneller Instituut (KVI), het sterrenkundig instituut Kapteyn, de stichting Ruimteonderzoek SRON, de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, het Universiteitsmuseum en het volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw de deuren wijd open voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in een wetenschappelijk instituut.

Voeding is het thema van de Wetenschap en Techniek Week dit jaar. Als u zich afvraagt of u optische stroop op brood kunt smeren of als u niet weet hoe de knapperigste wokkel wordt gemaakt, wat er in astronautenvoedsel zit of hoe sterrenstelsels eruit zien als ze elkaar verslinden, dan is de wetenschapsdag bij uitstek de gelegenheid om deze leemten in de kennis op te vullen. In het Natuur- en Scheikunde gebouw kunnen jeugdige bezoekers bovendien zelf shampoo, drop, winegums en pepermunt maken.

Boekweitbrij

Andere heerlijkheden kan men proeven in het Universiteitsmuseum. Daar ontdekken de bezoekers op de wetenschapsdag wat studenten enkele eeuwen geleden in de mensea voorgeschoteld kregen. Aan de hand van authentieke menu's uit de achttiende eeuw bereiden leerlingen van het Noorderpoortcollege maaltijden met boekweitbrij, potspijse en hutspot, die 's middags geserveerd worden. Overigens is uit die tijd bekend dat studenten het mensa-eten niet altijd even lekker vonden. Maar dat lag vaak aan ingrediënten die niet helemaal vers waren.

Duivelsdrek

Het Studium Generale zet ter gelegenheid van de wetenschapsweek een compleet viergangen programma met lezingen, films en theatervoordrachten op tafel. Dat bleek bij elkaar zo veel, dat 't niet meer in één week viel te behappen. Om de spijsvertering te sparen, strekt Aan tafel! , zoals het programma heet, zich nu over de hele maand oktober uit. Midas Dekkers opent woensdag 3 oktober de serie met als aperitief een lezing over de allesetende mens; kookkunstenaar Fredie Beckmans dient op donderdag 25 oktober het nagerecht op met een kookperformance waarin zaken als duivelsdrek, muskusrat, Judasoor, broodje kwal en gefrituurde sprinkhanen een rol spelen.

Noot voor de pers


* Op de wetenschapsdag (7 oktober 2001) zijn de deelnemende instellingen open van 12.00 tot 17.00 uur.

* Meer informatie met alle programma's en openingstijden vindt u op: www.rug.nl/cis/nieuws/wetenschapsdag/ , www.kvi.nl en www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie