Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Planet Of The Apes producent eregast filmfestival Vlaanderen

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Internationaal Filmfestival van Vlaanderen
Zoek soortgelijke berichten
Internationaal Filmfestival van Vlaanderen


Planet Of The Apes producent eregast 28e filmfestival

GHENT (28 augustus 2001). The Planet Of The Apes producent Richard D. Zanuck zal tijdens de 28e editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award, de hoogste filmonderscheiding in de Benelux, in ontvangst nemen. In samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur zullen een aantal van zijn producties tijdens het festival (8-18 oktober 2001) worden vertoond.

Als zoon van de legendarische Hollywood mogul Darryl F. Zanuck kwam Richard D. Zanuck op 28-jarige leeftijd aan het hoofd te staan van de productie-afdeling van Twentieth Century Fox. Het maakte van hem de jongste studiobaas in de geschiedenis van Hollywood. Onder zijn bewind zou de statige Hollywood Major een nieuw elan krijgen, wat zich bijvoorbeeld vertaalde in maar liefst 159 Oscarnominaties. Drie van de films, The Sound of Music (1965), Patton (1970) en The French Connection (1971) wonnen de Oscar voor Beste Film. Ook de eerste Planet Of The Apes (1968), Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) en M*A*S*H (1970) werden tijdens deze periode gedraaid bij Fox. Voor Warner Bros. was hij als senior executive vice president vervolgens betrokken bij de productie van onder andere The Exorcist (1973) en Blazing Saddles (1974).

Samen met David Brown richtte hij in 1971 Zanuck/Brown op, een onafhankelijke productiemaatschappij die met films als The Sting (1973), The Sugerland Express (1974), Jaws (1975), The Verdict (1982), en Cocoon (1985) een ijzersterke reputatie opbouwde. Met zijn echtgenote Lili Fini richtte hij in 1988 The Zanuck Company op. Een eerste productie, Driving Miss Daisy (1989) betekende meteen kassa en Oscargoud. Een volgende productie was het door velen zeer gesmaakte Rush (1991) waarmee Lili Fini haar regiedebuut maakte. The Zanuck Company stond ook in voor o.a. Mulholland Falls (1995), Deep Impact (1998), en True Crime (1999). Met Scott Rudin produceerde Rules of Engagement van William Friedkin. Verder wordt er binnen de maatschappij druk gewerkt aan een aantal projecten, onder andere voor Steven Spielberg en met Arnold Schwarzenegger. Naast het samen met echtgenote Lili Fini in ontvangst nemen van de Joseph Plateau Lifetime Achievement Award vormt Richard Zanuck ook het onderwerp van een bescheiden filmhommage met de vertoning van o.a. Planet Of The Apes uit 1968, Jaws, The Verdict en Rush.Op 8 oktober om 19u zal Zanuck meewerken aan een Q&A. Deze wordt gevolgd door de film The Verdict.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie