Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Coffeeshops sluiten convenant met gemeente Ede

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Ondertekening verplicht tot verbetering van kwaliteit

Coffeeshops sluiten convenant met gemeente

Door de ondertekening van een convenant hebben de coffeeshophouders in Ede zich verplicht tot een kwaliteitsverbetering in hun bedrijf. Dat houdt een deskundigheidsbevordering in van de coffeeshophouders en hun personeel, de aanwezigheid zijn van voorlichtingsmateriaal en productinformatie, letten op het gedrag van bezoekers in en bij de coffeeshops, een aanpak van problematische gebruikers, de inrichting van een verkoopruimte en het toelaten van preventiewerkers en controlerende ambtenaren.

Goede bedrijfsvoering

Het convenant van gemeente en coffeeshophouders is sterk gericht op een goede bedrijfsvoering. Deze kwaliteitsbevordering wordt door alle belanghebbenden onderschreven. De houders van de vier coffeeshops zijn de heren F. Aydin van Het Plein, A.S. Bekar van Zwarte Zee, R. van Holland van De Kink en R. Oztürk van Relax. Zij ondertekenden het convenant woensdagmiddag 26 september samen met burgemeester mr. W. Blanken van Ede. De ondertekening van de afspraken vond plaats in het gebouw van het Historisch Museum aan het Museumplein in Ede. De looptijd van het convenant is één jaar, met de mogelijkheid telkens met één jaar te verlengen.

Cursus bij De Grift

Bij de ondertekening vertelde de burgemeester dat de coffeeshops in feite illegaal zijn. De gemeente Ede kent een gedoogbeleid voor coffeeshops met een maximumstelsel. Daarbinnen stellen gemeente en burgemeester verdergaande eisen aan de eigenaren en beheerders van de coffeeshops. Zij moeten over een horeca-exploitatievergunning beschikken en van een goede levenswandel zijn. De wens tot een goede, kwalitatieve bedrijfsvoering wordt verlangd om de volksgezondheid zoveel mogelijk te bevorderen. Het doel hiervan is een beperking van de negatieve (gezondheids)aspecten van het gebruik van cannabis.

De coffeeshophouder moet regelmatig aan een overleg deelnemen samen met gemeente, politie en verslavingszorginstelling. Dit najaar start bij het instituut voor verslavingszorg De Grift een pilot-cursus voor de houder en medewerkers van coffeeshops met de onderwerpen wet- en regelgeving, productinformatie, gesprekstechnieken, doorverwijzing, eerste hulp bij drugsongevallen EHBD, vroegsignalering en beroepsethiek (hoe ga je met een klant om e.d.). In eerste instantie gaat het om coffeeshop De Kink; in het voorjaar van 2002 volgen de andere coffeeshops.

---

Ede, 8 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie