Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groninger Archieven een feit

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

8
OKT
11.28

Persbericht

Groninger Archieven een feit
05-10-2001

De gemeenteraad van Groningen heeft ingestemd met de fusie van het Gemeentearchief Groningen en het Rijksarchief Groningen. Aan rijkszijde is al eerder dit jaar positief beslist. Nu rijk en gemeente het eens zijn gaan beide archieven officieel verder onder de naam de Groninger Archieven. Tevens is mevrouw G. During Buis (50) per 15 oktober benoemd tot directeur van de Groninger Archieven. Zij was voorheen hoofd van de bibliotheek van het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

Dienstverlening verbeteren
Het Gemeentearchief Groningen en het Rijksarchief in Groningen betrokken in 1997 al een nieuw gezamenlijk onderkomen in het Cascade-complex. Met als doel om samen het publiek beter van dienst te kunnen zijn. Integratie van de instellingen biedt schaalvoordelen die kunnen worden ingezet om meer mensen te bereiken, de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen en te kunnen investeren in bijvoorbeeld digitaal toegankelijk maken van de collecties. De fusie past in het landelijke beleid om te komen tot (regionale) historische centra door structurele samenwerking of fusie van archieven en andere collectiebeherende instellingen. In Utrecht, Zeeland en Overijssel zijn al eerder regionale historische centra ontstaan.

Kosten
Dat de gemeente en het rijk de fusie en het ambitieniveau van beide instellingen van harte ondersteunen, blijkt ook uit het feit dat meer geld in de begroting hiervoor wordt vrijgemaakt. Naast de structurele kosten van respectievelijk drie miljoen gulden voor de gemeente en vijf miljoen gulden voor het rijk komt er eenmalig een bedrag op tafel van f 610.000,- voor rekening van de gemeente en f 605.000,- voor rekening van het rijk. Deze bijdragen zijn o.a. bedoeld voor opleidingen, digitalisering en het wegwerken van achterstanden.

Regeling
De gemeenteraad van Groningen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen stellen een gemeenschappelijke regeling in die de belangen van de gemeente en de minister behartigt. Namens de gemeente nemen burgemeester Wallage en de heer J. Seton (raadslid gemeente Groningen) zitting in het bestuur. Namens het rijk zijn dat mw. Dr. E.S. van Eijck van Heslinga (plv. directeur van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en de heer mr. L.J. Klaassen, burgemeester van Zuidhorn en voorzitter van de stichting GAVA (Gronings audio-visueel archief).Over het Sociaal Statuut is volledig overeenstemming bereikt met de bonden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie