Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bredere vraag naar energie besparingssubsidie bij bedrijven

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SENTER

Bedrijfsleven heeft ruime belangstelling voor energie besparen

Bij Senter zijn 77 aanvragen binnengekomen van bedrijven en instellingen die subsidie willen voor energiebesparende projecten. Het aantal inschrijvingen geeft aan dat de regeling Energiebesparing door Innovatie voorziet in een behoefte binnen het bedrijfsleven. In totaal is voor deze tweede inschrijving NLG 20 miljoen (EUR 9,08 miljoen) beschikbaar. Eind november maakt Senter bekend welke aanvragers subsidie krijgen toegewezen.

Belangstelling verbreed
De aanvragen zijn in hoofdzaak afkomstig van bedrijven en diensten uit de energiesector, de (petro)chemie, de machine- en apparatenbouw en de voedingsmiddelensector. Daarnaast hebben andere sectoren en kennis- en onderzoeksinstellingen belangstelling getoond. Het gaat om 37 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, 23 demonstratieprojecten, 14 praktijkexperimenten en 3 marktintroductie-projecten. De belangstelling voor deze subsidieregeling is daarmee verbreed ten opzichte van de vorige periode. Toen kregen 30 van in totaal 75 aanvragers een subsidie toegewezen.
Senter verwacht dat het ministerie van Economische Zaken de regeling in 2002 continueert met twee inschrijvingsperioden (tenders). Voor haalbaarheidsprojecten en projecten gericht op kennisoverdracht kunnen bedrijven overigens nog tot 31 december 2001 aanvragen indienen.

Toekenning subsidie
De criteria waarlangs Senter de aanvragen verwerkt tot een lijst met rangorde zijn de potentiële energiebesparing in relatie tot de gevraagde subsidie en de innovatiewaarde van het project. Een externe adviescommissie met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kennisinstituten en onderzoeksinstellingen is betrokken bij het opstellen van de rangschikkinglijst en bij de toewijzing van de subsidie. Verdeling van het beschikbare budget vindt plaats op basis van de rangschikkinglijst totdat het budget is uitgeput.

Doel programma
Het programma Energiebesparing door Innovatie is gestart in februari 2001 en heeft tot doel energiebesparing te realiseren in de Nederlandse industrie en bij dienstverlenende bedrijven en instellingen. De Nederlandse overheid stimuleert binnen dit programma de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën of de nieuwe toepassing van bestaande technologie die leidt tot energiebesparing.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77 of (070) 361 09 99 (voor internationale projecten).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie