Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: magnetoweerstand maakt reuzensprong

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Magnetoweerstand maakt reuzensprong

Materiaalwetenschappers vinden sommige stoffen interessant vanwege één bijzondere combinatie van eigenschappen. Zo maakt de elektrische weerstand van bepaalde manganaten een intrigerende sprong onder invloed van een magnetisch veld. Boven de magnetische ordeningstemperatuur zijn deze verbindingen halfgeleiders, eronder geleiden ze volledig. Als de manganaten in de vorm van een zeer dunne film aan een magnetisch veld worden blootgesteld is dit effect veel groter. De weerstand kan dan flink veel lager worden (oftewel: de geleiding neemt flink toe), iets wat de kolossale magnetoweerstand (CMR) wordt genoemd. Bas van Aken onderzocht of en hoe dit verschijnsel in ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie