Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hendrik Muller Prijs voor godsdienstsocioloog van der Veer

Datum nieuwsfeit: 08-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

25 september 2001

Dr. Hendrik Muller Prijs 2001 voor godsdienstsocioloog Peter van der Veer

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Dr. Hendrik Muller Prijs voor gedrags- en maatschappijwetenschappen 2001 toegekend aan Peter van der Veer, hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij krijgt de prijs, een bedrag van f 40.000, omdat hij voor een doorbraak heeft gezorgd in het Nederlandse godsdienstwetenschappelijk onderzoek, dat lange tijd gedomineerd werd door een christelijk perspectief. De cultureel antropoloog Van der Veer heeft de nadruk verlegd naar de maatschappelijke rol van godsdienst in de ruimste zin. Van der Veer zal de prijs op maandag 8 oktober a.s. in ontvangst nemen en bij deze gelegenheid een lezing houden over Nederland en de Islam.

De KNAW is van mening dat Peter van der Veer een belangrijke impuls heeft gegeven aan het godsdienstwetenschappelijk onderzoek in Nederland, dat daardoor aansluiting heeft gekregen bij de internationale voorhoede. Hij is niet alleen in zijn eigen onderzoek, maar ook als programmaleider succesvol, hetgeen blijkt uit de zeer lovende oordelen van visitatiecommissies.

Prof. dr. P.T. van der Veer (1953) houdt zich bezig met de relatie tussen godsdienst en maatschappij, en meer specifiek het nationalisme. Hij studeerde Indo-Iraanse talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen, promoveerde in 1986 in de culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht en werd in 1992 benoemd als hoogleraar aan de UvA. Peter van der Veer is directeur van het onderzoekscentrum Godsdienst en Maatschappij en van de Amsterdamse School voor Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek van de UvA, voorzitter van het International Institute for Asian Studies (IIAS) en mededirecteur van het in Leiden gevestigde International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM).

In de jaren zeventig en tachtig deed Van der Veer veldwerk in India naar de etnisch-religieuze strijd tussen hindoes en moslims. Hij wordt beschouwd als een van de toonaangevende deskundigen op dit terrein. Een van de belangrijke resultaten van zijn onderzoek is dat hij aantoont dat sociale ontwikkelingen in het moderne Europa en Azië historisch als interdependent gezien moeten worden: het nationalisme in India en Engeland houdt bijvoorbeeld verband met elkaar, en iets dergelijks geldt voor Nederland en Indonesië.

Publicaties van zijn hand zijn onder meer Religious Nationalism (1994), Conversion to Modernities (1996), Orientalism and the Post-Colonial Predicament en Imperial Encounters (2001).

Sinds 1991 reikt de KNAW de Dr. Hendrik Muller Prijs voor gedrags- en maatschappijwetenschappen om de twee jaar uit. De prijs wordt gefinancierd door de Stichting Dr. Hendrik Muller's Vaderlands Fonds. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een vergadering van de Afdeling Letterkunde van de KNAW op maandag 8 oktober a.s. om 16.00 uur in het Trippenhuis in Amsterdam. Aansluitend zal Van der Veer zal een voordracht houden over de huidige problematiek van de integratie van moslims in Nederland.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam, Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam, Telefoon Afdeling Voorlichting en Documentatie: 020-5510733, Telefax: 020-6204941, e-mail: (voorlichting@bureau.knaw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie