Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtsweigering in geding VS-agressie

Datum nieuwsfeit: 09-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


---

Rechtsweigering in geding VS-agressie

Persbericht


President Rechtbank 's-Gravenhage weigert recht te spreken inzake onrechtmatigheid van Nederlandse steun aan de vergeldingsaanvallen van de Verenigde Staten en bondgenoten

9 oktober 2001 - De Vereniging van Juristen voor de Vrede (VJV) heeft op vrijdag 5 oktober 2001, samen met de politieke partij De Groenen, de president van de Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage gevraagd om een datum te bepalen voor een kort geding tegen de Staat der Nederlanden. Het kort geding betreft de onrechtmatige steun van Nederland aan de toen nog dreigende vergeldingsaanvallen van de Verenigde Staten en bondgenoten naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 11 september.

Deze vergeldingsaanvallen van de VS en bondgenoten zijn naar de mening van de VJV en De Groenen in strijd met het voor alle staten geldende geweldverbod. Zij vormen immers geen verdediging tegen een gewapende aanval door of ten behoeve van een andere staat. Bovendien heeft de Veiligheidsraad niet besloten tot het gebruik van militair geweld. Ook overigens voldoen de vergeldingsaanvallen van de VS en bondgenoten niet aan dwingende normen van het volkenrecht. Dit houdt in dat zij moeten worden aangemerkt als agressie, een misdrijf naar internationaal recht.
De president heeft op maandag 8 oktober 2001, terwijl Afghanistan al door de VS en het Verenigd Koninkrijk werd gebombardeerd en terwijl al veel slachtoffers vielen, de datum van het kort geding bepaald op 13 november 2001. Na aangedrongen te hebben op een eerdere datum heeft de president niet verder willen gaan dan de zitting te bepalen op vrijdag 19 oktober 2001. De keuze van deze datum houdt in dat de desbetreffende rechterlijke uitspraak, die gelet op de dwingende bepalingen van het volkenrecht onontkoombaar zal moeten voorzien in het door de VJV en De Groenen gevraagde verbod, vrijwel geheel van zijn praktische betekenis wordt beroofd.
De VJV acht deze datumbepaling door de president van de rechtbank een schofferende handelwijze; deze komt onder de huidige omstandigheden feitelijk neer op rechtsweigering. De VJV kan zich niet voorstellen dat in andere zaken, waarin ten gevolge van menselijk handelen een direkt gevaar voor mensenlevens bestaat, deze president van de rechtbank zou weigeren terstond een rechtzitting in kort geding toe te staan en een verbod van die bedreigende handelwijze uit te vaardigen.
De VJV overweegt terzake van deze rechtsweigering een strafklacht tegen de president van de Arrondissementsrechtbank 's-Gravenhage in te dienen, alsook een klacht te deponeren bij de Procureur-Generaal van de Hoge Raad. Hiervan zou nog kunnen worden afgezien indien de president van de rechtbank zich alsnog bereid verklaart het kort geding vandaag of morgen doorgang te laten vinden.
Voor het overige wordt verwezen naar de dagvaarding.
---

Nadere informatie kunt u verkrijgen van de voorzitter van de Vereniging van Juristen voor de Vrede, mr. M.J.F. Stelling, telefoon 0172 - 473687.
VJV - VERENIGING VAN JURISTEN VOOR DE VREDE

Stationsstaat 21-C 2405 BL Alphen aan den Rijn

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie