Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: blaauwlezing over evolutie van het heelal

Datum nieuwsfeit: 09-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

04 okt 2001

Nummer 140 1 oktober 2001

Blaauwlezing over evolutie van het heelal

Noot voor de pers

Op 9 oktober 2001 zal prof. R.C. Kennicutt, Blaauw-professor van de Rijksuniversiteit Groningen en het Kapteyn Instituut, een openbare lezing geven getiteld 'The Birth of Stars and Galaxies'. De lezing vindt plaats in de aula van het Academiegebouw en begint om 20.00 uur.

De waarnemingen van geavanceerde nieuwe telescopen in de ruimte, zoals de Hubble Space Telescope en de Infrared Space Observatory ISO, en de grote nieuwe sterrenwachten op aarde zoals de European Southern Observatory Very Large Telescope (VLT) in Chili en de Amerikaanse Keck Telescope op Hawaii, hebben astronomen een blik diep in het heelal gegeven. Hierdoor is het mogelijk melkwegstelsels waar te nemen vanaf het begin van hun ontstaan, meer dan vele miljarden jaren geleden, tot nu. Deze waarnemingen maken het mogelijk de evolutie van melkwegstelsels te traceren van toen tot nu. De evolutie van een sterrenstelsel wordt bepaald door de vorming van sterren. Sommige stelsels vormen voortdurend sterren, sommige stelsels vormen sterren in geboortegolven. Onderzoek richt zich op het vinden van de oorzaken van dit verschillend gedrag.

Een cruciale rol hierbij speelt onze kennis van stervorming en de mogelijkheden om aan de hand van de juiste waarnemingen de stervormingsactiviteit in melkwegstelsels goed te karakteriseren. Prof. Kennicutt is een wereldwijd erkende expert op dit gebied en zal in zijn lezing een overzicht geven van het proces van stervorming in melkwegstelsels, van de technieken hoe deze goed te bepalen, van onze huidige kennis over wat er met melkwegstelsels gebeurt sinds de eerste exemplaren meer dan tien miljard jaar geleden zich vormden, en van de mogelijkheden die nieuwe instrumentatie op aarde en in de ruimte de astronomen biedt om de vraag 'hoe evolueren melkwegstelsels, en dus het heelal' verder te ontrafelen.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. J.M. van der Hulst, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 3634054/4073, e-mail: (j.m.van.der.hulst@astro.rug.nl) (werk).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie