Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring EU over invoering democratie in Joegoslavië

Datum nieuwsfeit: 09-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Union
Zoek soortgelijke berichten
European Union

FRJ : Verklaring van de Europese Unie over de invoering van de democratie in de Federale Republiek Joegoslavië na de gebeurtenissen van 5 oktober 2000 Press Release: Brussels (08-10-2001)

---
Verklaring van de Europese Unie

over de invoering van de democratie in de Federale Republiek Joegoslavië

na de gebeurtenissen van 5 oktober 2000

De EU wil het volk en de politieke leiders van de Federale Republiek Joegoslavië gelukwensen met de opmerkelijke vorderingen die gemaakt zijn bij het invoeren van de democratie. Het jaar dat verstreken is na de gebeurtenissen van 5 oktober 2000 stond in het teken van verkiezingen en de vorming van een democratische regering, economische hervormingen en de schorsing van onderdrukkingswetten. Ook is dit jaar een amnestiewet tot stand gekomen en zijn er belangrijke stappen gezet naar samenwerking met het Internationale Oorlogstribunaal.

De EU constateert met voldoening dat zij een succesvolle samenwerking met de FRJ tot stand heeft gebracht. Onmiddellijk na 5 oktober 2000 heeft de EU aanzienlijke noodhulp verleend. Zij heeft beleidsmaatregelen voor hervorming en economische vernieuwing met kracht gesteund. Evenals andere landen in de regio is de FRJ door het stabilisatie- en associatieproces een partner van de EU geworden. De EU zal verdere democratische, economische en legislatieve hervormingen steunen met bijzondere aandacht voor de rechtsstaat en de hervorming van de overheidssector.

De EU wil eraan herinneren hoe belangrijk het is dat er tussen de twee republieken Servië en Montenegro een akkoord wordt bereikt over een nieuw algemeen federaal kader. Dat zou zowel de consolidatie van de hervormingen als de deelneming aan het proces van Europese integratie ten zeerste bevorderen.

De EU is voornemens samen met andere internationale actoren een betrouwbaar partner van de FRJ te blijven in de komende moeilijke periode. Zij moedigt de gezagdragers in de FRJ aan op de weg van hervormingen voort te gaan. Zij hoopt dat een vernieuwde Federale Republiek Joegoslavië haar plaats van stabiliteitsfactor in Zuidoost-Europa zal innemen. De EU hoopt met name dat alle resterende personen in de FRJ die door het Internationaal Oorlogstribunaal in staat van beschuldiging zijn gesteld, zo spoedig mogelijk aan het tribunaal worden overgedragen. De EU doet tevens een beroep op de autoriteiten van de FRJ om actief te werken aan de volledige deelneming van alle Kosovo-Serviërs aan de verkiezingen voor de assemblee in november en aldus hun steun aan een multi-etnische toekomst voor Kosovo te onderstrepen.

Op deze verjaardag spreekt de EU haar beste wensen uit voor een vreedzame, stabiele en welvarende toekomst voor het gehele volk van de FRJ.


---

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie