Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hbo-informaticaopleidingen in kaart gebracht op www.hbo-i.nl

Datum nieuwsfeit: 09-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FENIT

Hbo-informaticaopleidingen voor het eerst in kaart

17-10-2001 Scholieren die zich oriënteren op
hbo-informaticaopleidingen, kunnen sinds 9 oktober deze opleidingen met elkaar vergelijken. Op www.hbo-i.nl staan namelijk staalkaarten van alle hbo-informaticaopleidingen.

Scholieren die zich oriënteren op hbo-informaticaopleidingen, kunnen sinds kort deze opleidingen met elkaar vergelijken. Sinds 9 oktober staan er op www.hbo-i.nl namelijk staalkaarten van alle hbo-informaticaopleidingen die samenwerken binnen de HBO-I stichting. Deze overzichten geven de diversiteit van de verschillende opleidingen weer. Ze bieden onder meer informatie over toelatingseisen, grootte van de opleiding, structuur van het curriculum en afstudeerrichtingen. De gezamenlijke hbo-informaticaopleidingen hebben hiermee een primeur: nergens anders is een dergelijke vergelijking van hbo-opleidingen mogelijk.

Overzicht
Voor scholieren die overwegen een hbo-opleiding op het gebied van informatica te volgen, vormen de overzichten een uitgebreide bron van informatie. Zij kunnen deze informatie gebruiken om opleidingen met elkaar te vergelijken. Dit helpt hen bij hun keuze voor een bepaalde opleiding.

Inhoud
Op overzichtelijke en beknopte wijze bieden de staalkaarten inzicht in allerlei factoren die voor studenten doorslaggevend kunnen zijn in hun keuze voor een vervolgopleiding. De overzichten geven antwoord op vragen die scholieren vaak stellen: hoeveel studenten volgen deze opleiding, welke afstudeerrichtingen zijn er, hoe is het curriculum opgebouwd? Voor scholieren is ook van belang om te weten of een opleiding een eigen propedeuse heeft, of een gezamenlijke propedeuse met andere opleidingen. Verder bevatten de overzichten niet alleen informatie over opbouw en inrichting van de opleiding, maar ook over de organisatie waar de opleidingen deel van uitmaken, instroommogelijkheden, onderwijsvormen en studiebegeleiding. De rubriek afstudeerrichtingen en specialisatiemogelijkheden geeft een helder beeld van het eigen karakter van elke opleiding.

Aanleiding
Voor potentiële studenten en voor het bedrijfsleven was niet altijd even duidelijk waarin de hbo-informaticaopleidingen verschillen. In 1999 adviseerde de Visitatiecommissie Informatica in haar eindrapport 'Een beeld van dilemma's' dan ook om een 'staalkaart' te maken van de diverse hbo-informaticaopleidingen in Nederland, met daarop informatie en kengetallen die de diversiteit van de opleidingen weergeven. De HBO-I stichting heeft dit advies opgevolgd en heeft hiermee een primeur: het HBO-I is binnen het hoger beroepsonderwijs het enige cluster dat een dergelijke vergelijking van opleidingen mogelijk maakt.

Website HBO-I
De staalkaarten staan op de website van het HBO-I bij het overzicht van aangesloten hbo-informaticaopleidingen. De website bestaat uit diverse rubrieken, elk gericht op een specifieke groep belangstellenden. Zo komen de verschillende doelgroepen - scholieren, docenten, studenten en bedrijven - snel bij de informatie die voor hen interessant is.

HBO-I
De HBO-I stichting is het samenwerkingsverband van hbo-informaticaopleidingen in Nederland. Hieronder vallen de opleidingen Bedrijfskundige Informatica, Informatica en Informatiekunde, Hogere Informatica en Computertechniek. Door intensief samen te werken wil het HBO-I de kwaliteit van de hbo-informatica opleidingen bevorderen en behouden. Dit gebeurt door:
- Het onderwijsaanbod onderling af te stemmen en up-to-date te houden.

- Kennis en kunde tussen de leden uit te wisselen in de vorm van collegiale scholing.

-In overleg gezichtspunten te bepalen over informaticaonderwijs, nationaal en internationaal.
Ook heeft het HBO-I als doel de herkenbaarheid van de opleidingen voor instroom en uitstroom te bevorderen. Daarbij fungeert het HBO-I als aanspreekpunt voor onder meer beroepsorganisaties en overheid. link> : www.hbo-i.nl

link> : info@hbo-i.nl

copyright FENIT 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie