Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkbezoek staatssecretaris van der Ploeg aan Zaanstad

Datum nieuwsfeit: 10-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad

Bezoek staatssecretaris van der Ploeg in het teken van industrieel erfgoed en cultuurbereik

woensdag 10 oktober 2001

Rick van der Ploeg, de staatssecretaris voor Cultuur, brengt woensdag 10 oktober een werkbezoek aan de gemeente Zaanstad. Het bezoek staat in het teken van cultureel industrieel erfgoed en cultuurbereik.

Om te laten zien wat dit in de praktijk betekent worden drie industriële monumenten in Zaanstad bezocht, vindt er een presentatie plaats over de productvisie van de Zaanse Schans in combinatie met het Zaans Museum en wordt aan de hand van drie voorbeelden duidelijk gemaakt hoe cultuurbereik voor scholieren, allochtonen en theater- en museumbezoekers wordt bevorderd en gestimuleerd in Zaanstad.

Industriële monumenten
De volgende industriële monumenten worden bezocht. De voormalige zeepziederij De Adelaar, thans in gebruik als fabriek door Loders Croklaan. De voormalige essencefabriek Polak & Schwarz, een rijksmonument dat wordt ontwikkeld tot appartementencomplex en de voormalige cacaofabriek van Boon, het toekomstig hoofdkantoor van woningstichting de Woonmij.

Voor Zaanstad zijn De Adelaar, Polak & Schwarz en Boon slechts drie voorbeelden van industriële complexen die in de reeks van jonge monumenten recent of binnenkort op de rijksmonumentenlijst zijn of worden geplaatst. De voormalige stoommeelfabriek ´de Vrede´ (1918), voormalige gortpellerij G.J. van Gelder/P. de Jong Pz. (1914) , levensmiddelenfabriek 'Verkade' (vanaf 1886) en het complex Hembrugterrein vanaf (1895) zijn ook niet geringe complexen en panden. Deze dienen bijna allemaal op redelijk korte termijn gerestaureerd te worden waarmee zeer grote bedragen zijn gemoeid. Deze bedragen zijn uit de reguliere rijksrestauratiemiddelen (BRRM) niet te subsidiëren. Op langere termijn zullen de restauratie-achterstanden dan ook verder oplopen. Deze problematiek is onder de aandacht van de Staatssecretaris gebracht

Hoe betrek je meer mensen bij cultuur

Met het programma cultuurbereik wil Zaanstad meer mensen, dan nu al het geval is, betrekken bij kunst en cultuur met speciale aandacht voor jongeren en allochtonen. Het programma is samengesteld uit ideeën en projecten van de Zaanse culturele instellingen. In het Platform Kunst en Cultuur, het overleg van instellingen en gemeente, zijn de verschillende ideeën besproken. Het programma wordt dan ook breed gedragen.

Het programma omvat de volgende projecten:

* Detachering van docenten uit het vmbo bij een culturele instelling wordt mogelijk gemaakt. Het Zaans Museum heeft hiermee ervaring opgedaan

* Jeugdtheatergezelschap het MUZtheater ontwikkelt samen met andere kunstinstellingen een kennismakingsprogramma met kunst voor leerlingen.

* De afdeling Kunst in School van Fluxus coördineert de Jongerentheaterdag in het Zaantheater, waarbij leerlingen kennis kunnen maken met een groot aantal speciale theatervoorstellingen.
* Een groep leerlingen actief als cultureel ambassadeur. Zijn proberen medeleerlingen te informeren en te enthousiasmeren voor theater. Het Zaantheater en het MUZtheater zijn er nauw bij betrokken


* Het project ´ Zaankanters wie zijn dat eigenlijk´ gaat over de migratiegeschiedenis naar de Zaanstreek. Naast een boek, een tentoonstelling in het Zaans Museum komen er ook begeleidende evenementen in samenwerking met doelgroepen en scholen
* De stichting KIDZ, die jeugdtheater programmeert in buurthuizen en in Theater de Kwaker krijgt de gelegenheid haar activiteiten uit te breiden en een speciaal aanbod te ontwikkelen voor migranten.
* De stichting Welsaen (m.m.v. Fluxus) gaat werken aan theater- en muziekproject waarbij jongeren toewerken naar een presentatie.
* Het Zaantheater organiseert in samenspraak met vertegenwoordigers uit de Turkse gemeenschap een jaarlijks terugkerend Turks Festival. Ook een Internationaal Turks Muziek en Dansfestival (Turkse Dem. Volks en Jongerenver.) is mede mogelijk gemaakt vanuit het Programma.

* De cultuurverkenner gaat samen met wijkbewoners en migrantenorganisaties culturele projecten op wijk en buurtniveau organiseren

* De particuliere kunstuitleen van Kunstcentrum Zaanstad ontvangt een bijdrage

* Er geld gereserveerd voor aankopen en opdrachten beeldende kunst
* Er zijn mogelijkheden voor een aantal speciale projecten in de wijken, waarbij wijkbewoners kunnen meepraten over beeldende kunst in hun wijk.

De projecten zullen leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de kunstinstellingen onderling, maar ook tussen kunstinstellingen en nieuwe publieksgroepen, wijkbewoners, welzijn werk, scholen en migrantenorganisaties.

Tijdens het bezoek van de staatssecretaris worden enkele projecten aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht door het Zaantheater, Zaans Museum, MUZtheater en Fluxus, centrum voor kunsteducatie.

Ook de Productvisie Zaanse Schans/Zaans Museum, waarin het nieuwe samenwerkingsverband tussen Zaans Museum en Zaanse Schans gestalte krijgt, wordt toegelicht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Henk van de Velden, (075) 655 22 11.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie