Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Amsterdam stemmen in met deelname GVB proef lightrail

Datum nieuwsfeit: 10-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Met het GemeenteVervoerBedrijf naar Zandvoort

Met het GemeenteVervoerBedrijf naar Zandvoort

Het college van B&W heeft ingestemd met de deelname van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) aan de proef van de provincie Noord-Holland met lightrail op het traject Haarlem-Zandvoort, onder de volgende voorwaarden:

* De dienstregeling in Amsterdam mag geen hinder ondervinden van het verhuur van het metrostel;

* het GVB zal geen exploitatierisico dragen.
De proef van max. 2,5 jaar houdt in dat er naast de huidige stoptreinen van de NS er een lightrailverbinding met twee extra haltes bijkomt. Hiertoe zal het GVB een metro leveren en ombouwen, zodat die geschikt is om op het hoofdrailnet te rijden. De metro zal eind 2002 beschikbaar zijn en is een aanvulling op de bestaande stoptreinen en de strandexpres. De metro gaat een halfuursdienst tussen beide steden onderhouden op maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
Lightrail is railvervoer dat rijdt op het spoornetwerk met lichter materieel dan de NS. Het grote voordeel van lightrail is dat de exploitatiekosten lager zijn zodat er met een hogere frequentie gereden kan worden, waardoor het openbaar vervoer aantrekkelijker wordt. Doel van de proef is om alle partijen, zoals NS, Connexxion en het GVB, kennis en ervaring te laten opdoen met het combineren van railsystemen. Voor het GVB betekent deelname aan deze proef een extra kans om in de toekomst de concurrentie op de openbaar vervoermarkt te vergroten. Daarnaast kan de nieuwe aanpak met lightrail mogelijk in de toekomst ook worden toegepast op de treinrails in en rond Amsterdam. Het voorstel wordt ter kennisneming aan de leden van de raadscommissie gezonden.

^


-

© gemeente Amsterdam - 10-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie