Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVJ zegt acties aan tegen bezuinigingen bij Metro

Datum nieuwsfeit: 11-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ zegt acties aan bij Metro

Persbericht. Amsterdam, 11 oktober 2001

De NVJ heeft de directie van Metro Holland en Metro International een termijn gegeven tot woensdag 24 oktober om de forse bezuinigen bij de krant in te trekken. Bij het uitblijven van een voor de redactie van Metro bevredigende oplossing heeft de NVJ acties aangezegd. Ook de vakcentrale FNV is inmiddels geïnformeerd en gevraagd het Weerstandfonds te openen.

De directie van Metro deed eerder de toezegging zich te houden aan de regels uit de CAO voor Dagbladjournalisten. Nu heeft de directie zonder behoorlijk overleg grote bezuinigingen voor de krant alsmede een forse inkrimping van de formatie aangekondigd. Naar het inzicht van de redactie en de NVJ maken deze plannen het voorbestaan van Metro als volwaardige krant onmogelijk. De krant dreigt terug te vallen op een bonte verzameling berichten van persbureaus en enkele elders vervaardigde features.

Bovendien is de directie van Metro International bezig een nieuwe hoofdredacteur aan te trekken zonder de redactie daarin te betrekken, hetgeen in strijd is met het redactiestatuut.
Een eerdere, ook door de redactie geschikt bevonden kandidate voor het hoofdredacteurschap werd door de directie vlak voor de benoeming zonder nadere uitleg overboord gegooid.

De NVJ heeft voor de redactie van Metro de volgende eisen geformuleerd: Metro International heeft zich te houden aan het redactiestatuut. Het opnieuw zoeken naar een nieuwe hoofdredacteur zonder de gebruikelijk inspraak van de redactie staat haaks op de voor Nederlandse dagbladen geldende regels. Een nieuwe hoofdredacteur dient conform de procedureregels uit het redactiestatuut te worden aangetrokken. In afwachting daarvan dient door de Metro te worden afgezien van de aangekondigde bezuinigingen die de kwaliteit van de krant aantasten. Daarbij mag in die periode aan het toch al geringe aantal formatieplaatsen van 15 journalistieke fte's niet worden getornd. De redactie heeft ook besloten dat de redactionele werkgroep die momenteel zoekt naar wegen om budgetbesparingen bij Metro Holland te bewerkstelligen, stopt indien niet op bovenstaande eisen wordt ingegaan.

Inlichtingen: NVJ, Linda Lemmens of Marijke Wilms 020 6766771

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie