Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aankomst asielzoekers bij OC Stadskanaal uitgesteld

Datum nieuwsfeit: 11-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Stadskanaal


---

Bericht over het OC Stadskanaal

11 oktober 2001

Door het slechte weer van de afgelopen tijd verschuift de datum waarop de eerste asielzoekers bij OC Stadskanaal zullen arriveren naar rond 1 november.

De woongebouwen van het onderzoek- en opvangcentrum (OC) Stadskanaal bestaan uit units van 4 tweepersoons kamers. In zo'n unit moeten acht personen van alles delen, zoals de gemeenschappelijke ruimte, de kookgelegenheid, het toilet en de douche, de televisie.

Pas korte tijd voor aankomst wordt bekend wie in deze units komen te wonen. Zodra de gegevens binnen zijn bepalen de medewerkers van het centrum wie er bij elkaar in de kamer en in de unit geplaatst worden.

Daarbij kijken ze in eerste instantie naar gezinsgrootte en
-samenstelling, en bij alleenstaanden of het om een vrouw of een man gaat. Dan komt het land van herkomst aan de orde. Landen waar veel asielzoekers vandaan komen zijn Afghanistan, Irak en Iran, en Angola. Afghanistan hoorde al voor de toestand rond de aanslagen in Amerika tot dit rijtje. Maar niet altijd speelt alleen het land van herkomst een rol, ook tot welke bevolkingsgroep men behoort kan van belang zijn. Denk maar aan de Albanezen in Kosovo.

Verder wordt bij het plaatsen in de units van het OC gekeken naar het geloof dat de toekomstige bewoners aanhangen. Dat kan bijvoorbeeld zijn het christendom, de islam, het hindoeïsme. En een ander punt van belang is, heel simpel, de taal die men spreekt. Mensen uit een zelfde land hebben soms totaal verschillende moedertalen, maar van de andere kant spreken met name mensen uit Afrika naast hun moedertaal vaak perfect Engels of Frans.

Natuurlijk zijn er altijd zaken die COA-medewerkers niet uit hun gegevens kunnen aflezen. Maar van tevoren bekijken welke mensen bij elkaar in de unit komen te wonen is een middel om de rust in het centrum zoveel mogelijk te kunnen bewaren. Als mensen op zo'n kleine ruimte samen moeten leven is het wenselijk dat men redelijk met elkaar kan praten, en er ongeveer dezelfde gewoonten op na houdt.
---

Reünie o.b.s. Parkwijkschool, voormalige OLS 1 en 't Gruttehuis

11 oktober 2001

Op zaterdag 17 november a.s vindt er in het Golden Tulip en in het Theater Geert Teis een reünie plaats voor oud-leerlingen van de o.b.s. Parkwijkschool, OLS 1 en 't Gruttehuis. De toenmalige leerlingen van de Openbare Lager School 1 verhuisden op 26 november 1951 naar de Burgemeester van Sevenhovenstraat, waar ze destijds hun intrek namen in de nieuwe Parkwijkschool. Op zaterdag 17 november a.s. viert daarom de o.b.s. Parkwijkschool haar 50-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan wordt er op deze dag een reünie gehouden. Oud-leerlingen van de voormalige OLS 1 en kleuterschool 't Gruttehuis en oud-leerlingen de Parkwijkschool die t/m 1991 de Parkwijkschool bezochten worden voor deze reünie uitgenodigd. Aanmeldingen zijn nog tot 1 november a.s. mogelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Karin ten Cate, telefoon: (0599) 621 107. Bij haar is ook het aanmeldingsformulier verkrijgbaar.

's Avonds voeren de leerlingen van de Parkwijkschool een musical op met als titel: "Parkwijkland". Deze musical is speciaal voor de o.b.s. Parkwijkschool geschreven en gaat over de herstructurering van de Parkwijk. Kaarten voor deze voorstelling zijn gratis bij de o.b.s. Parkwijkschool verkrijgbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie