Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Feestelijke benoeming Provincie Utrecht Riviereiland De Bol

Datum nieuwsfeit: 11-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1001973600

RIVIEREILAND DE BOL BENOEMD ALS AARDKUNDIG MONUMENT

De provincie Utrecht heeft in samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer riviereiland 'De Bol' aangewezen als aardkundig monument. Het riviereiland in de Lek herbergt bijzondere aardkundige fenomenen, zoals een rivierduinen, een getijdekreek en steilrandjes. Bovendien kent 'De Bol' een unieke vegetatie. Langs markante punten is een wandelroute uitgezet. Het riviereiland is het zesde aardkundig monument dat de provincie aanwijst. Feestelijke benoeming vindt plaats op 11 oktober van 13 tot 17 uur op partyjacht 'Thalasso Royal', gelegen in Schoonhoven.

Riviereiland 'De Bol' is ontstaan als zandplaat in De Lek. Tot de 11e eeuw kon de rivier zich ongehinderd door het land slingeren. De rivier overstroomde regelmatig en afzettingen zorgde voor vrij hoge oeverwallen. In de rivier vormden zich zandplaten, zoals 'De Bol' bij Lopik.

De aanleg van een strekdam in de Lek, eind 19e eeuw, verbond 'De Bol' met het vasteland. De Binnenlek staat zodoende maar aan één kant in verbinding met De Lek. Dit versterkt de invloed van het getij. Bij eb valt de kreek grotendeels droog en bestaat dan uit zandplaten, gescheiden door geultjes. Bij vloed zetten zich zand en klei af. De oude Lekbedding slibt langzaam dicht. Het afgedamde einde van de kreek is hierdoor veranderd in een moerassige zone, begroeid met riet. Als verlanding zich voortzet, kunnen er ook bomen gaan groeien.

De oevers van 'De Bol' kalven af aan de kant van De Binnenlek, zodat steilranden ontstaan die op sommige plaatsen bijna twee meter hoog zijn. Het erosieproces duurt nog voort, wat te zien is aan brokken klei en zand aan de voet van de klifjes. Behalve erosie is er ook sprake van zandafzetting. De zandafzettingen op de oostpunt van 'De Bol' verstuiven waardoor zich rivierduinen hebben gevormd. Een zeldzaam verschijnsel in de provincie Utrecht.

De vele landschapstypen op 'De Bol' zorgen voor een unieke vegetatie. Sommige soorten komen elders in de provincie zeer weinig of niet voor, zoals Kruisdistel, Sikkelklaver, Kattedoorn, Spindotter en Driekantige Bies. Een 2 km lange wandelroute voert de bezoeker langs de verschillende aardkundige rijkdommen van 'De Bol'. Een informatiefolder over wandelroute en monument is verkrijgbaar bij de provincie Utrecht en Staatsbosbeheer. Eerder benoemde aardkundig monumenten zijn: De Grebbeberg (Rhenen), De Lange en Korte Duinen (Soest), Zwerfsteneneiland Maarn, Oostbroek en de Ninhof (Bunnik) en Plantage Willem III (Elst).

Informatie en foto's (ook op cd): Anton Brombacher (sector RER, provincie Utrecht), tel. 030- 258 3281.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Adelei van der Velden, 030 - 258 3325 of per e-mail: adelei.van.der.velden@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie