Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KA 1 Antwerpen organiseert interculturele driedaagse

Datum nieuwsfeit: 11-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 - gsm: 0477-23 13 57 e-mail: (dries.vandermeersch@rago.be)

Betreft: KA 1 Antwerpen organiseert interculturele driedaagse Interculturali tijd

Het Koninklijk Atheneum 1 van Antwerpen organiseert van 11 tot en met 13 oktober 2001 de interculturele driedaagse Interculturali tijd.

Hoogtepunt
Het hoogtepunt is het oplaten van een balloninstallatie op zaterdag 13 oktober tussen 18 en 19 uur. De dag voordien creëren de leerlingen van de school een balloninstallatie onder het motto De school als spiegel van en voor de maatschappij. Ze worden begeleid door de beeldend kunstenaar Peter Boelens. Deze balloninstallatie zal boven het gebouw van de school uitsteken als een boodschap voor de Stad Antwerpen, voor België, voor Europa en voor de wereld.

Donderdag 11 oktober: colloquium 'Allochtonen in de politiek' Tijdens de eerste dag van de driedaagse nemen de leerlingen van het laatste jaar deel aan het colloquium 'Allochtonen in de politiek'. Het colloquium wordt georganiseerd door de vereniging De wereld in Lier.

Vrijdag 12 oktober: Onze school de ultieme samenleving In de voormiddag organiseren de klastitularissen tal van activiteiten. Zo is er onder meer een schoolanalyse en een quiz. Er worden ook wenskaarten gemaakt. Na een gezamenlijke picknick worden verschillende workshops georganiseerd. Hiervoor krijgt de school de medewerking van onder andere de stedelijke Integratiedienst, Artsen Zonder Grenzen, het ministerie van Maatschappelijke Integratie. De leerkrachten Levensbeschouwelijke vakken leiden een debat: 'De wereld ons dorp? Ja, maar een dorp waarin religieuze en culturele identiteit de andersdenkende nooit uitsluit.' Ten slotte creëren de leerlingen de balloninstallatie. Hiermee wil de school zijn solidariteit betuigen met het non-discriminatieoverleg en het gelijkekansenbeleid binnen het onderwijs.

Zaterdag 13 oktober: Old Boys' Dag
Met een oud-leerlingendag wil de school de link leggen tussen het verleden en heden. Roland Commers, een oud-leerling, houdt een toespraak. Hij is moraalfilosoof en verbonden aan de Universiteit Gent. De beeldend kunstenaar Peter Boelens zal het kunstwerk van de leerlingen toelichten.

Een meer uitgebreid programma vindt u als bijlage.

Aanzet
Deze driedaagse vormt de aanzet van een project waarin de school gedurende een gans schooljaar werkt rond culturen, tijd en diversiteit.

Wenst u meer inlichtingen, neem dan contact op met: Karin Heremans
Directeur
KA 1 Antwerpen
Fr. Rooseveltplein 11
2060 Antwerpen
tel. 03-232 70 99
fax 03-232 52 98
e-mail (ka1.antwerpen@rago.be)
web home.planetinternet.be/~ka040287/

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de persverantwoordelijke, Dries Vandermeersch. INTERCULTURALI TIJD

Interculturali tijd
is een project over cultuur en culturen,
is een project over tijd,
plaatst culturen in de tijd.
Immers,
tijd is relatief;
tijd is cultuurgebonden;
tijd is ook subjectief.

Doelstelling
In het streven naar een multiculturele samenleving is het belangrijk alle deelnemers als volwaardige, autonome gesprekspartners te behandelen. Dat impliceert respect en aanvaarding van hun eigenheid. De angst voor het andere moet worden omgebogen naar interesse. Men kan slechts tot een volwaardige manier van samenleven komen als de ander in zijn anders-zijn wordt aanvaard. Wij trachten leerlingen bewust te maken van hun eigen persoonlijkheid om via interactie zelfbewustzijn te koppelen aan respect en interesse voor anderen. Dat alles met het doel 'multicultuur' om te buigen naar 'intercultuur'.

Het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs (PPGO) Ons project kadert in het PPGO dat:

· pluralistisch is;

· beantwoordt aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, inzonderheid de Rechten van het Kind;
· aan ieder individu de kansen biedt op optimale ontwikkeling;
· de totale ontwikkeling van de persoon nastreeft. Het PPGO streeft een dynamisch mens- en maatschappijbeeld na. Het beschouwt de mens als individu en als gemeenschapswezen en het draagt bij tot de vorming van vrije mensen.

PROGRAMMA

Donderdag 11 oktober
De laatstejaars nemen deel aan het Colloquium 'Allochtonen in de politiek'. Dit colloquium is een organisatie van De Wereld in Lier in samenwerking met ICCM, VVSG, Liers cultureel Centrum, het Lis van Lier, Pricma, provinciebestuur Antwerpen, stadsbestuur Lier, stichting Gerrit Kreveld, Stichting, Stichting P&V en de Vlaamse Gemeenschap (Gelijke Kansen Vlaanderen). Impliceert het deelnemen aan een samenleving ook het deelnemen aan de politiek van die samenleving? Zo ja, hoe komen allochtonen dan in de politiek terecht? Wat wordt van hen verwacht? Wat zijn hun verwachtingen? Kunnen allochtonen bij politieke besluitvorming gewicht in de schaal leggen? In welke mate zijn allochtonen betrokken bij kunst en cultuur, media, sport, jeugdwerk, seniorenwerking, vakbonden, overheidsadministratie? Wat is de rol van onderwijs en media in de beeldvorming van allochtonen? Worden allochtone kinderen zelf op school voorbereid op het functioneren in een multiculturele samenleving?

Vrijdag 12 oktober
Onze school: de ultieme samenleving
Van 8.30 uur tot 12 uur:

· 'A classroom of differences': activiteiten georganiseerd door de klastitularissen.
· Kennismaking: het persoonlijk artefact.
· Onze klas: een groep?

· IJsbreker: een menselijke knoop ontwarren.
· Afspraken

· Schoolanalyse

Vermits de anderstalige nieuwkomers geconfronteerd worden met communicatieve beperkingen door een beperkte kennis van het Nederlands in deze toch al heterogene groep, werken zij afzonderlijk. Er wordt een Quiz georganiseerd en er worden wenskaarten ontworpen.

Van 12 uur tot 13 uur: Picknick "bokes met choco"
Van 13 uur tot 15.30uur: Verschillende workshops

1. Kleine psychologie voor duurzame ontwikkeling Noortje Wiesbrouwer (Straten generaal)
2. Participatie: Interactief besturen, lof van de bio-diversiteit Noortje Wiesbrouwer (Straten generaal)

3. De multi-culturele samenleving Ronald Commers (moraalfilosoof RUG)
4. De zonnewijzer (doe shop) Annie Timmermans (aardrijkskundige)
5. De tijdszonewijzer (hoe laat? waar ?) Annie Timmermans (aardrijkskundige)
6. Kleur bekennen: Mwasi (textieldruk) Provincie Antwerpen
7. Kleur bekennen: Capoeira Provincie Antwerpen
8. Inspraak Lydia Keulemans + Stedelijke jeugddienst
9. Gelijke Kansen Anissa Temsamani kabinetsmedewerker ministerie voor Maatschappelijke Integratie
10. Internationale hulpverlening Artsen Zonder Grenzen
11. Interculturali tijd Tom Van Mieghem en Tom Schampaert (Stedelijke integratiedienst Antwerpen)
Parallel met deze workshops loopt een intercultureel en interreligieus debat dat uitgaat van de leraars levensbeschouwelijke vakken:
· "De wereld, ons dorp? Ja, maar dan een dorp waarin culturele en religieuze identiteit de andersdenkende nooit uitsluit"
· "11 september 2001: Het begin van een nieuw tijdperk?"
Van 15.30 uur tot 16.30 uur:
Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Peter Boelens maken de leerlingen een Ballonneninstallatie, als teken van veelkleurigheid. Deze zal gedurende één dag uit de monumentale architectuur van het gebouw steken, een boodschap voor Antwerpen, voor België, voor Europa, voor de wereld. De school als spiegel van en voor de maatschappij.

Zaterdag 13 oktober "
Old Boys'dag

De school heeft een illustere schare oud-leerlingen. Oorspronkelijk waren het alleen maar jongens! Via deze oud-leerlingendag willen wij de link leggen tussen jong en oud, willen wij tevens aan de oud-leerlingen laten zien hoe de school geëvolueerd is van een klasse-atheneum met een elitair tintje naar een multiculturele school met meer dan 40 verschillende nationaliteiten.

Programma

· Inleiding door de directie

· Lezing door Ronald Commers (moraalfilosoof UG, een oud-leerling)
· Toelichting bij het werk van beeldend kunstenaar Peter Boelens
· Oplaten van de ballonneninstallatie (18-19 uur)
· Etentje

Deze driedaagse is een aanzet tot een schooljaar van denken over en werken rond tijd, culturen en diversiteit. In de maand mei wordt het project afgesloten met een culturenmarkt georganiseerd door de leerlingen.

Karin Heremans
Directeur KA1 Antwerpen

Dries Vandermeersch
Verantwoordelijke Pers-PR
Het Gemeenschapsonderwijs Stafcel Communicatie
E. Jacqmainlaan 20 1000 Brussel
tel: 02-790 93 06 fax: 02-790 95 06 GSM: 0477-23 13 57 e-mail: (dries.vandermeersch@rago.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...