Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Theaterhistorie Nederland site Theater Instituut Nederland

Datum nieuwsfeit: 11-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

THEATER INSTITUUT NEDERLAND

Theaterhistorie Nederland op site Theater Instituut Nederland

Theaterhistorie Nederland op site Theater Instituut Nederland Database van twintigduizend voorstellingen en enorme digitale museumcollectie voor iedereen toegankelijk via internet.

Amsterdam, 11 oktober 2001

Deze week is de databank en catalogus van Theater Instituut Nederland op internet toegankelijk gemaakt. Zeker in de Nederlandse theaterwereld werd door velen reikhalzend uitgezien naar dit moment.

De DATABANK THEATERPRODUCTIES bevat gegevens over alle professionele theatervoorstellingen op gebied van toneel, dans, cabaret, opera en musical in Nederland. Het betreft producties vanaf augustus 1988 tot en met het heden. Het aantal voorstellingen in de databank is de 20.000 al ruim gepasseerd. Bij elke voorstelling zijn alle medewerkers met hun functie of rol, het gezelschap of de producent, en de zaal en data van de premières vermeld.

De CATALOGUS bevat beschrijvingen van mediatheek- èn museummaterialen in de collectie van Theater Instituut Nederland: dat wil zeggen dat er boeken, bladmuziek, video- en geluidsopnames maar ook bijvoorbeeld affiches en maquettes opgezocht kunnen worden. Voor de grote verzameling toneelteksten is een apart bestand aangelegd waarin ook op rolbezetting kan worden gezocht. Bij kostuums en affiches zijn afbeeldingen te zien: er wordt gezocht naar mogelijkheden om in de toekomst meer digitaal beeldmateriaal in de catalogus op te nemen.

De DATABANK ADRESSEN bevat actuele adresgegevens (inclusief e-mail en internetadres) van zo'n 2300 professionele instellingen op theatergebied in Nederland en Vlaanderen: theaters, gezelschappen, festivals, opleidingen enzovoorts.

Uitgebreide zoekmogelijkheden maken het mogelijk om heel specifieke vragen te beantwoorden; maar wat het geheel van databank en catalogus zo bijzonder maakt is dat de gegevens onderling gelinkt zijn. Zo vindt men bij de meeste voorstellingen in de databank Theaterproducties mogelijkheden om de website c.q. het adres van het spelende gezelschap snel te vinden, kan men doorklikken op namen van theaters of personen, maar ook doorklikken naar gerelateerde materialen zoals affiches, teksten of recensies. Het zoeksysteem nodigt daarmee uit tot een virtuele zwerftocht door de Nederlandse theaterwereld. Theater Instituut Nederland wordt bereikt via de site: www.tin.nl.

Naast de voortdurende actualisering en aanwas werkt Theater Instituut Nederland komende jaren verder aan uitbreiding van het systeem met meer historische gegevens, meer persoonsgegevens, meer websites en meer digitaal beeldmateriaal.

Informatie: PR en Marketing Theater Instituut Nederland, Edwin Bakker T 020 551 33 60,
E (edwinb@tin.nl) of Henze Pegman T 020 551 33 62, E (henzep@tin.nl)

11 okt 01 11:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie