Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanvulling richtlijnen Vlaamse gemeentelijke begroting

Datum nieuwsfeit: 12-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING 12 oktober 2001

Aanvullende richtlijnen gemeentelijke begrotingsopmaak

Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Paul Van Grembergen ging de Vlaamse regering vandaag akkoord met de vaststelling van een aantal aanvullende richtlijnen voor het opstelling van de gemeentelijke begrotingen. Zij bevatten volgende elementen.

Na de beslissing van de Vlaamse regering om de dotatie aan het Gemeentefonds 2001(45.763 miljard BEF)) met 1 miljard BEF te verhogen, werd beslist dat dit bedrag kan verdeeld worden over de 308 Vlaamse gemeenten. Het bijkomend aandeel voor elke gemeente wordt haar uitgekeerd bij de eindafrekening eind januari 2002.

De Vlaamse regering besliste ook om nog eens 1,1 miljard extra toe te voegen aan de dotatie 2002 van het Vlaams Gemeente- fonds. Rekening houdend met de voor 2002 toegepaste indexatie stijgt het Gemeentefonds in 2002 met 3,4 miljard of 7,5% t.o.v. hetgeen in de oorspronkelijke begroting 2001 was bepaald.

De regering maakt zich sterk dat de dotatie vanaf 2003, naast de indexverhoging van de consumptieprijzen (de inflatie), wordt verhoogd met een extra groeipercentage van 2,5%. Daarmee wordt welvaartsvastheid van het gemeentefonds beter gevrij- waard. Tevens wordt daarmee gepoogd een trend te keren waardoor de gemeentelijke fiscaliteit een steeds grotere aandeel in het totaal van de gemeentelijke ontvangsten inneemt.

De opbrengst van de verkoop van de Telenetaandelen dient door de gemeenten bij voorrang gebruikt voor het aanleggen van pensioenreserves of voor een verhoogde participatie in het energieintercommunales, voor schuldafbouw en voor het finan- cieren van niet-recurrente buitengewone uitgaven.

Aangezien de gemeenten niet altijd hun volledige begroting kunnen uitvoeren wordt hen tevens de mogelijkheid geboden om een batig saldo van 3% op hun gewone dienst mee te laten rekenen voor de meerjarenplanning 2003 - 2005.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie