Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitspraken Wim Kok over aanvallen op Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 12-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red10067
12-10-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE AANVALLEN OP AFGHANISTAN

CARASSO:
Het is de week van de tegenaanvallen. Vlak na 11 september zei u: het antwoord van Amerika en de coalitie moet proportioneel zijn. Vindt u de bombardementen van afgelopen week proportioneel?

KOK:
Ze zijn in elk geval heel erg gericht op het doel wat geformuleerd is, namelijk het onschadelijk maken van diegenen die verantwoordelijk waren en zijn voor de aanslagen.

CARASSO:
Maar is het proportioneel?

KOK:
De vraag is, hoe wij dat in Nederland gaan meten. Dat er onschuldige burgerslachtoffers vallen is even waar als onvermijdelijk. Ik denk dat de kernvraag nog steeds is: waren de Verenigde Staten gerechtigd om deze zelfverdediging op deze wijze toe te passen? De Verenigde Naties hebben ja gezegd. Men is nog steeds gericht op het uitschakelen van een groot aantal militaire doelen en een groot aantal van de netwerken die met elkaar de kracht en het functioneren van Bin Laden en anderen hebben mogelijk gemaakt. Het is voor ons allemaal van het grootste belang dat dat gebeurt. Wat op 11 september de Ameriken gebeurde, zou vandaag, morgen of overmorgen ook ons kunnen overkomen. We moeten er samen achter blijven staan.

CARASSO:
Hoe kan je het precies beoordelen? We zijn voor de informatie afhankelijk van twee Talibanmannen, die we elke dag ergens in een achtertuin in Pakistan op televisie zien en berichten naar buiten brengen over veel onschuldige slachtoffers. Aan de andere kant zijn we afhankelijk van het Pentagon met foto's die eigenlijk niet veel zeggen. Want wat gebeurt er wat niet wordt gefotografeerd? Is dat niet heel erg lastig? We weten niet wat er gebeurt.

KOK:
Ook al is het lastig, dat is geen reden om de integriteit en geloofwaardigheid van de Verenigde Staten in twijfel te trekken. Dat doen we dus ook niet.

CARASSO:
In het verleden bleek achteraf bijvoorbeeld de informatie bij de Golfoorlog niet helemaal juist te zijn. Voelt u zich daar niet ongemakkelijk bij dat u moet vertrouwen op de Verenigde Staten en dat je eigenlijk niet weet waar het heen gaat?

KOK:
Nee. Ik voel me niet ongemakkelijk dat ik op de Verenigde Staten moet vertrouwen. We zouden allemaal graag in omstandigheden verkeren dat we meer konden zien en weten, maar die zijn er nu eenmaal niet. Ik heb geen enkele aanleiding om ook maar enigszinste veronderstellen dat men in de VS anders zou handelen dan men steeds heeft gezegd. Natuurlijk handelt men mede zo, omdat men moet willen blijven rekenen op een breed draagvlak. Een brede alliantie. Dat betreft onze soort landen, als ik het zo mag zeggen, in West-Europa, maar ook die hele brede alliantie van andere landen die hebben gezegd, we steunen de Amerikanen hierin. Dat zal men graag zo willen houden. Zelfs als de verleiding hier en daar aanwezig zou zijn om morsiger met dat gericht optreden om te gaan, dan zal dat nog, naar mijn stellige overtuiging, niet gebeuren, omdat men zich bewust is van het belang dat er een duurzame brede steun is vanuit de internationale alliantie voor datgene wat de VS doet. Die steun wordt mede bepaald doordat men ervaart en wat men ziet over de verhouding tussen de doelen die men heeft gekozen en de middelen die daarbij worden gehanteerd. Dat die middelen onvermijdelijk slachtoffers eisen is helaas waar, maar inderdaad ook onvermijdelijk.

CARASSO:
Toch komen er onheilspellende berichten over dat de aanvallen misschien wel tot de zomer gaan duren - wat blijft er dan over van Afghanistan, vraag je je af - dat de aanvallen misschien worden uitgebreid naar andere landen. Kunt u zich voorstellen dat er een moment komt waarop Nederland de steun heroverweegt of dat Nederland vraagt om een bombardementspauze in Afghanistan?

KOK:
In de eerste plaats is ons van een geografische verbreding niks bekend. We hebben er dinsdag in de Kamer het nodige over gezegd. Als de Amerikanen daartoe zouden besluiten dan zal er altijd een relatie moeten liggen, en dat ook laten zien, met wat resolutie 1368 lid 3 daarover zegt.

CARASSO:
Dat kan een moment zijn waarop Nederland steun heroverweegt?

KOK:
Nee, ik heb het helemaal niet over heroverwegen van steun van Nederland. Ik heb het over de overweging die voor de Verenigde Staten kunnen gelden om tot een zekere verbreding te komen. Er is geen enkele aanwijzing voor dat men dat wil doen. Zolang men die aanwijzing niet heeft gegeven dat men dat wil doen, hoeven we er niet over te praten.

CARASSO:
Wat mij nu zo verbaast, is dat er in Nederland eigenlijk geen discussie of verzet is tegen deze aanvallen. Ik was afgelopen zondag op het museumplein bij een demonstratie tegen deze aanvallen. Er waren honderd mensen. Weinig discussie in kranten onder intellectuelen. Het lijkt er op dat iedereen het zo normaal vindt. Ik vraag me af, wat voor samenleving is het aan het worden?

KOK:
Ik geloof er helemaal niets van dat het waar is wat u zegt, dat iedereen het zo maar normaal vindt. Ik denk dat iedereen met zijn tenen bij elkaar zit, gekrampt, als het gaat om de vraag wat komt hier nog meer. Daar speelt een zekere vrees over nieuwe terroristische aanslagen waar en hoe dan ook mee. Daar speelt ook een grote mate van onzekerheid over het militaire vervolg mee.CAROSSO:
Toch leidt dat niet tot hevige discussies of grote protesten.

KOK:
Nee. Gelukkig maar, zou ik zo zeggen, want dat zou een beetje merkwaardig zijn, dat we na vier weken geleden zo ontsteld te zijn geweest over deze beestachtige aanval op de Twin Towers nu zouden zeggen, ho, ho, laat die mensen die het gedaan hebben toch vooral met rust.

CAROSSO
Eigenlijk is het toch een beetje normaal?

KOK:
Nee. Het is helemaal niet normaal. Ieder moment van de dag is niet normaal. Is abnormaal, omdat we dit soort dingen niet gewend zijn. Eigenlijk ook niet willen. Wie wil dit? Het is ons overkomen. Het is de Amerikanen overkomen. Dit antwoord is noodzakelijk. De proportionaliteit, gerichtheid en effectiviteit blijft in hoofdletters geschreven. Dat willen we allemaal. We weten dat er dingen gebeuren die soms een slag verder reiken in de vorm van slachtoffers die worden veroorzaakt. We zijn als burgers onzeker over een vervolg. Als politicus en minister-president ben ik niet onzeker over de vraag waar we als Nederland in dit geheel moeten staan. Dat is naast en achter de VS. Ik denk dat heel veel mensen absoluut geen enkele behoefte hebben aan demonstraties tegen dit, want daar is geen aanleiding voor, maar wel gespannen zijn. Mensen zijn heel erg gespannen. Ik weet zeker dat mensen die topverantwoordelijkheid dragen, ook in Washington, heel goed weten hoe ze met die spanning, die ook elders bestaat, moeten omgaan, namelijk beheerst en verantwoord. Want alleen zo houd je een draagvlak in stand.

CARASSO:
Vindt u het zelf ook lastig om met die spanning om te gaan?

KOK:
Niet voor mijn eigen politiek handelen, voor mijn keuzebepaling. Maar ik ben ook maar een mens. Ik ben vlak voor de oorlog geboren en heb als jong kind een wereldoorlog meegemaakt. Natuurlijk niet op een wijze, met een intensiteit zoals militairen die meemaken als ze er middenin staan. Ik weet heel goed dat ik zoiets nooit meer had willen zien. Dit is geen wereldoorlog, maar het is wel een ernstig militair conflict. Je hebt altijd maar één vurige hoop, laat dit gauw afgelopen zijn. Maar dan wel op een manier waarbij recht wordt gedaan aan wat we elkaar beloofd hebben op 11 september, namelijk dit mag niet zonder het meest krachtige antwoord blijven. Dat antwoord wordt nu gegeven. Dat kan best nog veel langer duren voordat dat antwoord echt effectief tot een einde is gekomen. Het kan niet zo zijn dat het met het wegtikken van de dagen, medio of eind volgende week, dan weer eens een weekje verder, dat we zeggen, ja het was wel erg, maar zo erg was het ook weer niet. We moeten vastberaden durven en willen zijn. Het komt nu op karakter aan.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, JBr)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...