Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet moet consument centraal stellen in MDW-projecten

Datum nieuwsfeit: 12-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Meer aandacht voor consument bij dienstverlening

12 oktober 2001

De consument is vaak sluitstuk in de discussies over dienstverlening. En dat terwijl de consument geen onderscheid maakt tussen commerciële en publieke dienstverlening. Consumenten willen gewoon goede kwaliteit.

Daarom moet de politiek heldere doelen stellen en daar ook aan vast houden. Dit stelt de Consumentenbond tijdens een conferentie over Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW).

De huidige MDW-operatie van de ministeries Economische Zaken en Justitie gaat ervan uit dat meerdere aanbieders hetzelfde is als meer concurrentie en dat dat per definitie goed is voor de consument. De Consumentenbond is het hier niet mee eens.

Veel MDW-projecten bij de overheid zijn weinig relevant voor consumenten. Het gaat dan om diensten waar je als consument niet dagelijks gebruik van maakt zoals taxi, notarissen en makelaars. De Winkeltijdenwet was om die reden wel een succes. We winkelen immers allemaal iedere week, en profiteren dus regelmatig van de verruimde winkeltijden. Maar je gaat niet iedere dag naar de makelaar of de notaris.

In de uitvoering van de projecten is geen aandacht besteed aan de gedragsveranderingen die de consument moet ondergaan, zoals gaan onderhandelen met de taxichauffeur. De projecten gaan ook voorbij aan het feit dat er goede prijs-kwaliteitsinformatie moet zijn, wil de consument kunnen vergelijken.

De Consumentenbond is voor een vernieuwde MDW-operatie waarin de acht consumentenwaarden centraal staan. Dit zijn:

- Toegang

- Informatie

- Keuzevrijheid

- Transparantie

- Klacht- en verhaalmogelijkheden

- Kwaliteit

- Veiligheid

- Duurzaam

Het volgende kabinet moet de consument centraal stellen in MDW-projecten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie