Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtsherstel Sinti & Roma installeert Raadkamer Projecten

Datum nieuwsfeit: 12-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RAADKAMER PROJECTEN

APS: Stg Rechtsherstel Sinti & Roma installeert Raadkamer Projecten

Persbericht

Vrijdag 12 oktober 2001

VOORZITTER STICHTING RECHTSHERSTEL SINTI EN ROMA INSTALLEERT RAADKAMER

PROJECTEN

De voorzitter van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma, de heer M.J.Chr. Worrell, installeert vandaag de Raadkamer Projecten. De Raadkamer Projecten adviseert het bestuur van de Stichting over de verdeling van de beschikbare gelden voor projecten die ten goede komen aan de Sinti- en Romagemeenschap.

In de Raadkamer hebben de navolgende personen zitting: Mevrouw J. Verspaget (voorzitter), voorzitter specialist group on Roma / Gypsies Raad van Europa
De heer R. de Breij, onderwijsdeskundige
Mevrouw C. van Lakerveld, historica en voormalig adjunct-directeur Amsterdams Historisch museum
Mevrouw T. da Silva, medewerkster Anne Frank huis, lid Auschwitz comité
De heer D. Mulder, directeur herinneringscentrum .Kamp Westerbork.

De Nederlandse regering erkent achteraf dat er tekortkomingen zijn geweest in het rechtsherstel van de Sinti en Roma. De leden van de gemeenschap zijn bovendien met grote kilte bejegend in de Nederlandse samenleving. De tekortkomingen in het rechtsherstel en de kille bejegening zijn voor de regering aanleiding geweest om gelden beschikbaar te stellen.
Op 21 maart 2000 heeft de Nederlandse overheid een bedrag van fl. 30 miljoen beschikbaar gesteld ten behoeve van individuele uitkeringen aan Sinti en Roma en voor subsidieverlening aan projecten die ten goede komen aan de Sinti- en Romagemeenschap.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog is de Sinti- en Romagemeenschap zwaar getroffen. Alleen al tijdens de razzia op de Sinti en Roma op 16 mei 1944 werden honderden mensen gedeporteerd.

Noot voor de reactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie