Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vraagfinanciering voor scholing werkzoekenden en werkenden

Datum nieuwsfeit: 12-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Persbericht Ministerraad
12 oktober 2001

VRAAGFINANCIERING SCHOLING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ingestemd met het kabinetsstandpunt op het rapport "Slagvaardig scholen" van de werkgroep Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW) "Doelmatigheid van de scholingsmarkt". Uitgangspunt is dat er meer vraagfinanciering moet komen in de scholing van werkzoekenden en werkenden. Daarnaast moet de scholingsmarkt toegankelijker, doelmatiger en transparanter worden.

Scholing is primair de verantwoordelijkheid van individuele werknemers en werkgevers. Zij zijn gebaat bij een optimaal functionerende scholingsmarkt. Daarnaast is er voor de overheid een rol weggelegd. Het kabinet heeft de werkgroep-MDW opdracht gegeven de scholingsmarkt in kaart te brengen, de knelpunten te benoemen en de toekomst te schetsen. Zij hebben nu aanbevelingen gedaan om de scholingsmarkt toegankelijker, doelmatiger en transparanter te maken.

Het kabinet is het eens met de aanbeveling van de werkgroep dat scholing van werkenden en werkzoekenden zich meer moet gaan ontwikkelen naar een vraaggestuurde financiering. Het kabinet is geïnteresseerd in het gebruik van persoonlijke ontwikkelingsplannen met een bijbehorend budget. Daarom wordt bekeken welke vormen van vraaggestuurde financiering, waaronder persoonsgebonden budgetten, ingevoerd kunnen worden voor werkzoekenden en inburgeraars en onder welke voorwaarden. Daarnaast zal worden bekeken hoe en onder welke condities de gedwongen winkelnering bij zowel inburgering als educatie op termijn gefaseerd kan worden afgeschaft. Het kabinet onderschrijft de aanbeveling van de werkgroep om de scholingsmarkt transparanter en flexibeler te maken en ook de kwaliteit te verhogen.

RVD, 12.10.2001reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie