Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport toezichtshouders over financiele sector naar Kamer

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/280
Den Haag
15 oktober 2001

Rapport toezichtshouders over financiele sector naar Kamer

Minister Zalm heeft vandaag een rapport van de financiele toezichthouders over vormgeving van het toezicht op de financiële marktsector aan de Tweede Kamer gezonden. De afgelopen periode hebben inhoudelijke verkenningen plaatsgevonden door het ministerie van Financiën en de financiële toezichthouders, de Nederlandsche Bank, de Stichting Toezicht Effectenverkeer en de Pensioen en Verzekeringskamer. Op verzoek van minister Zalm is daarover een gemeenschappelijke rapportage van de toezichthouders uitgebracht die vandaag aan de Tweede Kamer is gezonden.

De rapportage van de toezichthouders is in lijn met de gedachten die de minister in zijn verzoek op 12 september jl. aan de toezichthouders heeft neergelegd. De toezichthouders concluderen dat een nieuwe vormgeving van het toezicht wenselijk is en verlaten daarbij de sectorale indeling van het toezicht.
Hen staat een nieuwe inrichting voor ogen met een onderscheid tussen twee inhoudelijke invalshoeken: het prudentieel toezicht en het gedragstoezicht. Het prudentieel toezicht op alle financiële instellingen in de marktsector wordt in die gedachtegang uitgevoerd door DNB en PVK, waarbij een toenadering tussen beide plaatsvindt via intensievere samenwerking en kruiselingse benoemingen op bestuursniveau. Het gedragstoezicht wordt belegd bij de STE die in dat verband onder meer het toezicht op consumenteninformatie en -advisering zal gaan uitvoeren. In de rapportage van de toezichthouders is een concrete uitwerking op hoofdlijnen neergelegd. Overigens heeft een en ander geen gevolgen voor het pensioentoezicht van de PVK.

De minister heeft de rapportage voor reactie voorgelegd aan de financiële marktsectoren en de Consumentenbond. Hij zal vervolgens in november de Tweede Kamer verder informeren.

Rapport: www.minfin.nl/FM01-1724.DOC

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie