Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Laat trouwen, snel een kind

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Laat trouwen betekent snel een kind

Begin jaren zeventig werd er op jonge leeftijden massaal getrouwd. Bruiden van begin twintig jaar kregen ongeveer twee jaar na de huwelijksdatum hun eerste kind. Tegenwoordig is dat anders. Jonge bruiden maken niet meer zo'n haast met het moederschap. Pas na vier jaar huwelijk komt het eerste kind. Oudere bruiden daarentegen willen juist snel moeder worden. Bruiden van dertig baren zo'n twee jaar na de huwelijksdag hun eerste kind en bruiden van 35 jaar na ongeveer anderhalf jaar.

Periode tussen huwelijksdatum en eerste kind, naar leeftijd moeder

Trouwen is tegenwoordig minder vanzelfsprekend dan dertig jaar geleden. Rond 1970 trouwde nog zo'n negen van de tien vrouwen. In 2000 ligt de kans voor vrouwen om te trouwen op nog geen 75 procent. Bovendien wordt het moment van trouwen opgeschoven naar een hogere leeftijd. Lag in 1970 de gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk nog op 23 jaar voor vrouwen, dertig jaar later is dit terecht gekomen op 28 jaar. Ondanks de sterke opkomst van het ongehuwd samenwonen op jongere leeftijden is het huwelijk nog steeds de relatievorm waarin de meeste paren kinderen krijgen. In 2000 werd tweederde van de eerste kinderen binnen het huwelijk geboren, tegen bijna honderd procent in 1970.

Periode tussen huwelijksdatum en komst eerste kind, 1970-2000

Het lijkt er overigens op dat de koppeling tussen het tijdstip van huwelijk en dat van ouderschap weer sterker wordt, aangezien zo'n tien jaar terug eerste kinderen na ruim drie jaar huwelijk geboren werden. Dit wil nog niet zeggen dat de wens naar kinderen de directe aanleiding vormt om te trouwen. Tegenwoordig vormt de komst van een kind slechts in één op de vijf gevallen het motief om te gaan trouwen.

Andries de Jong

Bron: StatLine

Meer informatie: (infoservice@cbs.nl) transp.GIF (89 bytes)

Laat trouwen betekent snel een kind Werknemers bij de overheid ouder Steeds minder varkens op kleinschalige boerderijen

Archief

mail de redactie Reacties of vragen

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 15 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie