Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De regels achter sterrenmix-thee en ketjap

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
De regels achter sterrenmix-thee en ketjap
Voedingscentrum maakt wet- en regelgeving over voedselveiligheid toegankelijk via internet

15 oktober

De internet site van het Voedingscentrum is uitgebreid met informatie over wet- en regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid. Het Voedingscentrum komt daarmee tegemoet aan de wens van veel consumenten die willen weten hoe de veiligheid van hun voedsel wordt bewaakt. Deze informatie is te vinden op www.voedingscentrum.nl.

Voedselveiligheid is een groot goed. Elke consument moet erop kunnen vertrouwen dat het eten in winkels, restaurants en andere horecagelegenheden in orde is. Dat is niet alleen van belang voor het individu, maar voor de hele samenleving. De recente publiciteit over giftige sterrenmix en kankerverwekkende ketjap tonen aan dat de veiligheid van ons voedsel volop in de belangstelling staat. Om de kwaliteit en veiligheid van voedsel te bewaken, hebben overheid, industrie en handel gaandeweg een heel scala aan wetten en voorschriften ontwikkeld.

Het nieuwe deel van de website van het Voedingscentrum geeft een overzicht van de belangrijkste Nederlandse wet- en regelgeving voor levensmiddelen en de relatie met Europese richtlijnen. Ook de maatregelen van het bedrijfsleven komen aan bod. Verder wordt ingegaan op de taken en bevoegdheden van de controlerende instanties. Belangrijke vragen die aan de orde komen zijn: wie controleert de voedselproductie en welke verantwoordelijkheden dragen boeren, de industrie, de handel, de overheid en niet te vergeten de consument zelf? Wat alle wetten en voorschriften in de praktijk betekenen, wordt uitgewerkt per productgroep. De vleessector is als eerste onder de loep genomen.

De website is tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Commissie, in het kader van het Food Safety-project dat sinds 1998 in alle lidstaten van de Europese Unie wordt uitgevoerd.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie