Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Effectieve armoedebestrijding VN voor Afrika

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=421557


---

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht
8 oktober 2001
Nummer 117

ECA-conferentie (Amsterdam) bespreekt economische en bestuurlijke belangen Afrika

Op 15 en 16 oktober vindt in Amsterdam, op uitnodiging van minister Herfkens voor ontwikkelingssamenwerking, de tweede Big Table-conferentie plaats van de Economische Commissie voor Afrika van de VN (ECA). Uitgangspunt van deze Big Table is Afrika's erkenning, dat voor effectieve armoedebestrijding, de Afrikaanse landen zelf eigen plannen moeten opstellen en ze een verdere toegang tot de wereldmarkt bereiken gericht op verdere economische ontwikkeling.

Op de bijeenkomst, die zal worden bijgewoond door zestien Afrikaanse ministers van financien, vertegenwoordigers van internationale organisaties en een aantal belangrijke donoren, staat daarom het Nieuwe Initiatief voor Afrika (NAI) centraal. Het NAI, een vernieuwend actieplan waar meer dan 50 Afrikaanse landen zich aan hebben gecommitteerd, moet resulteren in oplossingen voor de problemen in Afrika op het gebied van armoede en conflicten.

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam staat het bespreken van economische, bestuurlijke en financiele hervormingen op de agenda, waarbij wordt ingegaan op goed politiek en economisch bestuur, effectiviteit van de hulp en hervorming van donorrelaties en de verschuiving van voorwaarden voor hulp naar een effectieve monitoring en evaluatie door Afrikanen zelf.

Ook in het Nederlandse ontwikkelingsbeleid nemen ownership en goed bestuur een centrale plaats in. Deze thema's worden verwezenlijkt in het Nieuwe Initiatief voor Afrika; de Afrikaanse landen nemen zelf hun verantwoordelijkheden en schrijven zelf hun ontwikkelingsplannen. Daarbij is Nederland groot voorstander van het vormen van een nieuw partnerschap tussen donoren en Afrikaanse landen, waarbij niet alleen de ontvangende landen plichten hebben, maar ook de landen die hulp geven verantwoordelijkheid nemen; een goede onderlinge donorco-ordinatie, harmonisering van donorprocedures en het aangaan van een langdurige structurele en financiele verplichting, waarbij Nederland nastreeft dat donorlanden zich houden aan internationaal gemaakte afspraken en zich verplichten tot het besteden van 0,7 procent aan ontwikkelingshulp. Nederland geeft 0,8 procent van haar BNP uit aan ontwikkelingssamenwerking. De helft daarvan, circa 4 miljard gulden, komt ten goede aan Afrika.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie