Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwaliteitsbeleid rijksoverheid naar Tweede Kamer

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief kwaliteitsbeleid rijksoverheid naar de Tweede Kamer
Een persbericht bij het onderwerp Kernthema's Rijksdienst

15 oktober 2001

Meer samenhang en samenwerking en een versteviging van de coördinatie en integratie binnen de rijksdienst. Dat stelt minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties namens het kabinet voor in reactie op moties van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de commissie Oosting over de vuurwerkramp in Enschede. De verkokering van de overheid en de gebrekkige communicatie tussen overheidsdiensten werden toen als mede-oorzaak voor de vuurwerkramp aangewezen. De Kamer vroeg bij die gelegenheid om een tegen verkokering gerichte cultuuromslag bij het Rijk.
Minister De Vries gaat in zijn brief in op lopende acties en nieuwe initiatieven tot verbetering in primaire processen (beleid, uitvoering en toezicht) en in de organisatie en bedrijfsvoering van de rijksoverheid. De brief heeft ook betrekking op initiatieven tot kwaliteitsverbetering die een stimulerende werking in de richting van andere overheden kunnen hebben. Ter verbetering van de primaire processen kondigt de minister onder meer initiatieven aan om een beter evenwicht te bereiken tussen beleid, uitvoering en toezicht op de ministeries, om het coördinerend vermogen van de rijksoverheid op zowel politiek als ambtelijk niveau te versterken (bijvoorbeeld door het instellen van project-dgs) en om de strategische oriëntatie van de rijksoverheid te optimaliseren.
Het kabinet wil de organisatie en de bedrijfsvoering bij de departementen verbeteren. Daarom wordt een eenduidige visie op departementale topstructuren geformuleerd. De praktijk wordt aan deze visie getoetst en de politieke sturing op dit terrein versterkt. Ook worden in de brief diverse acties aangekondigd op het gebied van de verbetering van het personeelsmanagement, de (instrumentatie van) kwaliteitszorg en de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Tenslotte gaat de brief in op de inrichting van de uit het rapport van de commissie Van Rijn voortkomende innovatiecentra openbaar bestuur.
Aan het slot van zijn brief herhaalt minister De Vries zijn opmerking dat de ook door de Tweede Kamer gewenste cultuuromslag niet van vandaag op morgen zal zijn gerealiseerd. Maar in hun samenhang bieden de in de kwaliteitsbrief opgenomen initiatieven wel de voorwaarden die nodig zijn om deze cultuurverandering mogelijk te maken. Door hier goed geprogrammeerd en geregisseerd aan te gaan werken wil het kabinet het continue proces van kwaliteitsverbetering binnen de rijksoverheid mogelijk maken en waar nodig op gang brengen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie