Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief aan Vlaams Parlement over validatiedecreet

Datum nieuwsfeit: 15-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Naar aanleiding van de voorbereidingen rond het nooddecreet stuurde een vertegenwoordiging van de Doelse gemeenschap onderstaande brief naar alle parlementsleden. Zij rekenen er op in het parlement de nodige steun te vinden om de uitzonderingswet te kelderen.

Doel, 15 oktober 2001

Aan alle leden van het Vlaams Parlement

Geachte mevrouw, mijnheer,

Betreft: 'validatiedecreet Deurganckdok'

Deze week wordt aan de verschillende fracties in het Vlaams Parlement gevraagd een standpunt te bepalen over het voorstel van nooddecreet zoals dat afgelopen maanden werd voorbereid in 'een informele werkgroep' en in opdracht (en op kosten) van Minister van Openbare Werken Steve Stevaert werd uitgeschreven door een 'tijdelijke vereniging van juristen'.

Dat nooddecreet moet ondanks de schorsingen door de Raad Van State de bouw van het Deurganckdok mogelijk maken, maar ook de inname van (opnieuw) tientallen ha poldergrond die geen andere functie krijgen dan bergingsruimte voor baggerspecie.

Het is de eerste maal dat in het Vlaams Parlement een uitzonderingswet zijn beslag krijgt. Een uitzonderingswet die (uitgewerkt in opdracht van de regering) zal voorgesteld worden door Vlaamse Parlementsleden. En dat om geen andere reden dan dat men de bij wet verplichte, en gevreesde, controle door de Raad Van State wil ontlopen. Daarvoor komt men eenvoudigweg tussen in een lopende procedure bij de Raad Van State. Een bestuurshandeling die door het hoogste rechtscollege in het land als onwettig wordt bevonden wil men laten "valideren" door de wetgever. Dat daarbij onregelmatigheden onttrokken worden aan verdere controle en de juridische waarborgen voor de burger worden aangetast blijkt geen punt.

Als inwoners van DoeI, een dorp in Vlaanderen, vechten wij al jaren tegen de onrechtvaardigheden waar we mee geconfronteerd worden: de geplande sluipmoord op ons dorp, de zinloze vernietiging van het resterende polderlandschap, de intimidatie, de verdachtmakingen en chantage door verschillende administraties. We hebben het moeten meemaken hoe men bewust en gestuurd de mensen van ons dorp tegen elkaar opzette met geen andere bedoeling dan de gemeenschap kapot te maken. Telkens opnieuw wordt in het parlement of via de media verkondigd dat de overgrote meerderheid van de Doelenaars weg wil. En toch wonen er nog altijd 900 mensen in het dorp, waarbij de overgrote meerderheid niet van plan is zich zo maar te laten verdrijven.

Wij hebben in onze actie steeds wettelijke wegen bewandeld. Maar keer op keer worden wij geconfronteerd met een overheid die haar eigen wetten weigert na te leven en op geen enkel moment rekening wil houden met de mensen die ze moet vertegenwoordigen. Meer dan 10. 000 gemotiveerde en onderbouwde bezwaarschriften tegen het gewestplan werden eenvoudigweg genegeerd; Onze argumenten, vervat in tientallen nota's en studies, zelfs een boek, werden nog niet eens bekeken; In een aantal gevallen werden er werken gestart zonder bouwvergunning of onteigening; Na een eerste uitspraak tot schorsing door de Raad Van State leverde minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen gewoon een nieuwe bouwvergunning af.. En nu voor de derde(!) keer een schorsing dreigt wil men de vernietiging van onze leefgemeenschap 'redden' met een uitzonderingswet! Het kan bij deze nuttig zijn even het geheugen op te frissen en die beslissingen in herinnering te brengen die rechtsgevolgen hebben voor de Regering en de burgers.


0 1. 06.1999: Besluit van de Vlaamse Regering waarbij de eerste gewestplanwijziging van het gewestplan St.Niklaas-Lokeren wordt goedgekeurd. Daarbij wordt het Deurganckdok op de kaart gezet, het dorp Doel als industriezone ingekleurd en de zogenaamde MIDA-zones ingevoerd (honderden ha. polderland die dienen te verdwijnen).

24.08.1999: de Minister van Ruimtelijke Ordening verleent de bouwvergunning voor de bouw van het eerste deel van het Deurganckdok aan het Gemeentelijk Havenbedrijf

31.05.2000: Arrest van de Raad Van State waarbij de eerste gewestplanwijziging wordt geschorst. Daarmee samenhangend wordt vervolgens de afgeleverde bouwvergunning geschorst.

13.06.2000: de Minister van Ruimtelijke Ordening levert een bouwvergunning af om de geschorste bouwvergunning (zie supra) te vervangen.

08.09.2000: Besluit van de Vlaamse Regering waardoor de tweede gewestplanwijziging van het gewestplan St.Niklaas-Lokeren wordt goedgekeurd. Hiermee wordt het Deurganckdok op de kaart gezet en de demping van het Doeldok mogelijk. MIDA 1 wordt behouden, de rest van de Wase polders worden bestemd als zeehavengebied met tijdelijk landbouwkarakter.

18.01.2001: Het Vlaams Gewest wordt in gebreke gesteld door de Europese Commissie voor het niet naleven van de MER-richtlijn en van de Vogel- en Habitatrichtlijnen.

07.03.2001: Arrest van de Raad van State waarbij de 'herstelde' bouwvergunning, afgeleverd op 13 juni 2000, wordt geschorst.

Volgens minster-president Patrick Dewael is de maatregel van een nooddecreet gerechtvaardigd door "de redenen van groot algemeen strategisch belang" die verbonden zijn met het Deurganckdok. Ons komt het vooral voor alsof de belangen van bepaalde machtsgroepen steeds voorgaan op de rechten van de burgers in dit land. Waarom wordt de wetgeving inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening zo rigide toegepast tegenover individuele burgers en krijgt de overheid gewoon een vrijbrief om onze streek kapot te maken? Waarom doet de minister-president inzake de Antwerpse haven toezeggingen aan een staatsonderneming die volledig in handen is van de Singaporese stadsstaat en verleent hij deze hiermee als het ware een monopolie in de Vlaamse Havens? Waarom wordt anderzijds elk gesprek, elke dialoog met de meest betrokken partij, zijnde de bevolking van Doel en de polder, in casu diegenen die procedures voeren tegen de Vlaamse Regering, ontweken?

Deze dagen uiten heel wat burgers en politici hun ongerustheid rond het fenomeen van de toenemende globalisering. Doel is intussen in Europa een van de meest stuitende voorbeelden geworden van hoe menselijke waarden en fundamentele belangen moeten wijken voor de macht van, anonieme, economische belangen.
Langs deze weg doen wij dan ook een beroep op de Vlaamse volksvertegenwoordigers om hun medewerking te weigeren aan een initiatief, dat er alleen moet toe dienen de normale rechtsgang, voorafgaand aan het wetgevend werk (met name het gemotiveerd advies van de afdeling wetgeving van de Raad Van State) uit de weg te gaan; en een complete negatie vormt van de veel geroemde inspraak van de burger. Als Vlaanderen een open huis wil zijn met respect voor de democratische verworvenheden dan dient dit soort van besluitvorming onvoorwaardelijk afgewezen als ondemocratisch en enkel thuishorend in totalitaire staten.

De problemen rond de blokkering van de werken aan het Deurganckdok kunnen trouwens niet opgelost worden met dit soort van kunstgrepen. Zolang men in dit dossier de gemeenschap en de mensen uit de streek blijft negeren zullen wij het Deurganckdok blijven bestrijden. Want zelfs met dit nooddecreet is het Deurganckdok niet gered. De rechtsbescherming waarover de burger in dit land beschikt kan (gelukkig nog) niet eenzijdig met een trucje worden uitgeschakeld. U kan er alvast op rekenen dat wij niet van plan zijn ons op deze manier buiten spel te laten zetten.

Met vriendelijke groet,

Marina Apers, Doel
Jan Creve, Kieldrecht
Paul Onghena, Doel
Jerome De Paepe, Doel
Jean Malcorps, Doel
Paul Van Broeck, Prosperpolder
Rudi Van Buel, Doel
Maurice Vergauwen, Doel
Guy Verelst, Doel
Myriam Rijssens, Doel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...