Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sotheby's veilt kunst van koninklijke en adellijke herkomst

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Bron: SOTHEBY'S
Zoek soortgelijke berichten
SOTHEBY'S

Press release

"Van Koninklijke en Adellijke Herkomst"

SOTHEBY'S VEILT MEUBELEN, SCHILDERIJEN EN KUNSTVOORWERPEN VAN HET KONINKLIJK HUIS VAN SAKSEN EN DERTIG ADELLIJKE FAMILIES UIT
DUITSLAND, OOSTENRIJK EN RUSLAND

De veilingzalen van Sotheby's Amsterdam aan De Boelelaan 30 vormen het decor van een fascinerende tweedaagse kunstveiling waarin kunst en antiek met een aristocratische herkomst onder de hamer zal komen. Onder de titel "Van Koninklijke en Adellijke Herkomst" veilt Sotheby's op dinsdag 16 en woensdag 17 oktober 2001 ruim 1.500 kunstvoorwerpen, met een totale geschatte waarde van ongeveer vijf miljoen gulden.
De veiling omvat kunstvoorwerpen, schilderijen, meubelen, keramiek, glaswerk, zilver, klokken en objets-de-vertu, afkomstig uit het bezit van adellijke families uit onder meer Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Ook zijn er enkele voorwerpen met een Nederlandse herkomst. Veel voorwerpen waren gedurende generaties weggeborgen op kastelen en burchten. Door de gebeurtenissen in Europa in de eerste helft van de 20ste eeuw, met name de afschaffing van de monarchie in verschillende landen, weken vele regerende families uit naar andere landen of moesten een niet onaanzienlijk deel van hun bezit afstaan. Ook de verdeling van Duitsland na de tweede wereldoorlog had tot gevolg dat aanzienlijke hoeveelheden kunstvoorwerpen verplaatst werden. Veel adellijke families moesten één of meerdere kastelen afstaan, waarna de zich daarin bevindende meubelen en kunstvoorwerpen werden overgebracht naar andere kastelen van de betreffende familie. Dikwijls was er niet genoeg ruimte om de overtollige voorwerpen te plaatsen, zodat het overschot aan meubelen, schilderijen en kunstvoorwerpen opgeslagen werd. Mede door veranderingen in mode en smaak, verdwenen de kunstvoorwerpen uit het oog en raakten in vergetelheid.
Aan de aangeboden kunstvoorwerpen zijn indrukwekkende namen verbonden: het koninklijk huis van Saksen (het huis Wettin, slot Moritzburg), keizerin Elisabeth (Sisi) van Oostenrijk, de prins von Fürstenberg (slot Heiligenberg), de prins von Thurn und Taxis (slot Bullachberg), Fürst Radziwill (slot Werki), Fürst zu Sayn-Wittgenstein, Rijkskanselier Fürst Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfurst en zijn vrouw Fürstin Marie, gravin Anita Zichy de Zich et Vasonkeo-Thyssen, Freiherr von Feury, graaf Jörg Adelmann von Adelmannsfelden (slot Hohenstadt) en graaf Johannes Moy de Sons (kunstvoorwerpen afkomstig van het romantische neo-gotische slot Anif). De veiling geeft een fascinerend beeld van de mode en smaak van de voorbije tijden, en van het leven op kasten en in paleizen van invloedrijke families. John L. van Schaik, Managing Director van Sotheby's Amsterdam, zegt: "De veiling is een droom voor iedere verzamelaar. De kunstvoorwerpen zijn fris op de markt, in oorspronkelijke staat en dan ook nog met een hoogst gedistingeerde herkomst. Sotheby's is bijzonder verheugd deze veiling te mogen organiseren."

HOOGTEPUNTEN
Schilderijen
De veiling biedt een interessante selectie schilderijen van Oude Meesters waarbij enkele stillevens met bloemen, vruchten en vogels van David de Coninck (Nlg 80.000-120.000) en van Adriaen van Utrecht (Nlg 100.000-150.000). Laatstgenoemde is tevens het duurste schilderij uit de veiling, terwijl de goedkoopste kunstwerk een oleografie van een zelfportret van Anthony van Dijck is (Nlg 30-50) Voorts zijn er mythologische voorstellingen uit de omgeving van Tischbein, verschillende jachttaferelen waaronder een grote Hertenjacht, en landschappen waaronder een paar door Joseph Rebell (Nlg 70.000-90.000).
Bij de collectie portretten uit de 17de, 18de en 19de eeuw bevindt zich de portretten van prinses Louise Henriëtte van Oranje-Nassau, de dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms (Nlg 3.000-5.000) en van haar echtgenoot.Friedrich Wilhelm van Hohenzollern de Grote, keurvorst van Brandenburg (1620-1688) (Nlg 3.000-5.000). Beiden zijn afgebeeld met de keurvorstelijke kroon.
Mooi en indrukwekkend zijn een aantal manshoge portretten van leden van de van oorsprong Nederlandse grafelijke familie Quadt tot Wykradt. Leden van deze familie bekleedden hoge posities in onder meer Zutphen en Gelderland. Hun stamslot Wickrath was in de 16de en 17de eeuw gelegen in Nederland (nabij Grevenbroich), een streek die nu deel uitmaakt van Duitsland. Het stadje Wickradt had al in 1498 de status van Rijksstad en viel direct onder het gezag van de Hapsburgse keizers. Rond 1600, ten tijde van het huwelijk van Diederik Quadt tot Wykradt met Maria van Flodrop tot Leuth, bekleedden zij het ambt van Erf- en Landhofmeester van het graafschap Gelderland en Erfelijk Drost van Zutphen. De familie Quadt tot Wykradt voerde aanvankelijk de titel van Rijksbaron en werd in 1752 verheven tot Rijksgraaf. Door de politieke verschuivingen in de Napoleontische tijd ging slot Wickradt voor de familie verloren. Een mooi voorbeeld is het portret van Graaf Willem Otto Friedrich von Quadt voor slot Wickradt (bij Mönchengladbach), geschilderd door Johann Heinrich Fischer in 1773 (Nlg 15.000-20.000)
Van bijzonder belang is een collectie van meer dan vijftig schilderijen, tekeningen en aquarellen met gezichten in en om München, van de hand van bekende 19de eeuwse kunstenaars als Josel Willroider, Anton Doll, Johann Georg von Dillif en Domenico Quaglio. In vervolg op de "Moritzburg Treasure", die in december 1999 met veel succes bij Sotheby's in Londen geveild werd, komt in deze veiling uit het bezit van het huis Wettin - nazaten van het koninklijk huis van Saksen - wederom een selectie schilderijen (waaronder een portret van Tsaar Peter de Grote (1672-1725) door Constantynus Alexandrowic, 1748), meubelen, porselein, drinkkannen en glas onder de hamer. Veel objecten dragen het familiewapen met gekroonde initialen van het Saksische koningshuis

Meubelen, Klokken, Horloges en Vertu
Het aanbod aan meubelen is indrukwekkend met een groot aantal stoelen, sofa, tafels en spiegels. Heel bijzonder en belangrijk is een Duitse rococo schrijftafel uit Paleis Sanssouci in Potsdam. De schrijftafel, prachtig ingelegd met ebbenhout en met bronzen monturen, werd omstreeks 1765 vervaardigd door Johann Friedrich en Heinrich Wilhelm Spindler. De bronzen monturen zijn van de hand van de vermaarde Johann Melchior Kambli. De gebroeders Spindler, Johann Friedrich (geboren 1726) en Heinrich Wilhelm (geboren1738) waren afkomstig uit Bayreuth. In dienst van de Pruisische kroon vervaardigden zij - vaak in samenwerking met Kambli - meubelen van indrukwekkende pracht voor Paleis Sanssouci.
Andere hoogtepunten zijn een gesigneerde Louis XV commode ingelegd met bronzen monturen en marmeren blad, een belangrijk paar Zuid-Duitse vergulde gesso consoletafels (Nlg 35.000-50.000) en grote Napoleon III schrijftafel. Uit het bezit van prins Karl van Beieren (1795-1875) zijn een commode en een paar fauteuils. Sotheby's veilde reeds enkele meubelen uit deze vooraanstaande collectie in oktober 2000 op slot Monrepos, Duitsland. Ook zijn er uitzonderlijke Louis XIV bronzen kandelabers en Hollandse en Anglo-Duitse commodes met lakwerk.
Bij de klokken bevindt zich een bijzondere verguld bronzen Augsburgse astronomische "Meester"klok, gemaakt door. Johann Peter Mayr, Augsburg, circa 1740 (Nlg 50.000-70.000).
Twee luipaarden onder de prinselijke kroon vormen het wapen van de familie von Hohenlohe wier geschiedenis teruggaat tot de 12de eeuw. Dit wapen is te vinden op een gouden sigarettenkoker en op verschillende stukken van een indrukwekkend zilveren servies waarbij zich ook twee zevenlichts- kandelabers bevinden. Van dezelfde herkomst is een gouden zakhorloge met het gekroonde initiaal CH, het monogram van Chlodwig, vierde vorst zu Hohenlohe-Schillingsfürst, prins von Ratibor und Corvey (1819-1901), Rijkskanselier van Duitsland in de periode 1894 tot 1900. Hij kreeg het zakhorloge ten geschenke op 31 maart 1901 ter gelegenheid van zijn 82ste verjaardag (Nlg 3.500-4.500). Van een andere rijkskanselier, Theobald von Bethmann-Hollweg, wordt het zegel aangeboden dat hij ontving van de Duitse keizer Wilhelm II.

Porselein en Glas
Porselein en glas nemen een prominente plaats in. . Vermeldenswaardig bij het porselein is een Meissen porseleinen kan met deksel van circa 1715, gemodelleerd door Johann Jakob Irminger (Nlg 55.000-70.000). Een paar bijzondere Meissen vazen ("Augustus Rex") daterend van 1725-30 hebben een richtprijs van Nlg 120.000-150.000.
Bijzonder is een grote schotel van aardewerk met het (dubbele) wapen van Johann Anton, vorst von Eggenberg (1610-1649) en zijn echtgenote Anna Maria, vorstin von Brandenburg-Bayreuth (1609-1680). Anna Maria was de dochter van de Markgraaf van Brandenburg en trad op 23 oktober 1639 met Johann Anton in het huwelijk (Nlg 5.500-7.500. Andere zeer interessante objecten zijn een zeldzame Schrezheim faience terrine uit het midden van de 18de eeuw, enkele kleurrijke 16de eeuwse Urbino schotels, een 17de eeuwse Steinzeug kan met zilveren monturen en twee blauwwitte haringbordjes van Delfts aardewerk, één gedecoreerd met het aanbieden van haring en de tekst 't Verkoope van haring, de ander met het eten ervan en de tekst 't Haring Banket. Naast het Duitse porselein en Delfts aardewerk komt in de veiling ook een mooie collectie Chinees export porselein van gravin Zichy-Thyssen aan bod.

De verscheidenheid aan tafeldecoraties, waarbij delicaat glaswerk en fraai tafellinnen, geeft een fascinerend beeld van het dagelijks leven in een koninklijke huishouding. De prachtige selectie glaswerk uit de 17de tot en met de 19de eeuw omvat onder meer een groep Saksische wapenglazen van de Moritzburger Kellerei uit 1696 met de initialen van Friedrich August I, bijgenaamd August de Sterke, hertog van Saksen en vanaf 1694 keurvorst van Saksen. Een lot met vier hoge glazen wordt geschat op een waarde van Nlg 32.000-35.000,

De veiling wordt gehouden in zes zittingen, verdeeld over twee dagen. De catalogus met afbeeldingen van alle lots (AM0820) kost Nlg 60 en is tevens te vinden zijn op WWW.SOTHEBYS.COM.

KIJKDAGEN: vrijdag 12 tot en met zondag 14 oktober, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur.

VEILING: Dinsdag 16 en woensdag 17 oktober, beide dagen om 10.30, 14.00 en 19.00 uur

Digitaal beeld is beschikbaar en wordt u op verzoek toegezonden.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Press / Public Relations
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam

* 31 (0)20 550 2205

* 31 (0)20 550 2310
(diana.ridderikhoff@sothebys.com)


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...