Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RZO overhandigt rapport 'wetgeving als concurrerende factor'

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 12 oktober 2001

RZO OVERHANDIGT RAPPORT INZAKE 'WETGEVING ALS CONCURRERENDE FACTOR' AAN

VASTE KAMERCOMMISSIE SOZAWE

De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) overhandigt op dinsdag 16 oktober aanstaande om 13.30 uur, in de hal van de Tweede Kamer, het onderzoeksrapport 'Concurrentie op wetgeving tussen werknemers en ondernemers met en zonder personeel' aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mevrouw Erica Terpstra.

Er wordt in Nederland steeds vaker voor het ondernemerschap gekozen. Het aantal starters is de laatste jaren flink gestegen. Uit een eerdere studie van de RZO is gebleken dat circa de helft van de starters kenmerken heeft van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Daarin is ook geconstateerd dat zzp'ers een belangrijke rol in de economie spelen en gezamenlijk een positieve invloed hebben op de economische groei.
Er zijn echter ook minder positieve geluiden over de zzp'ers te beluisteren, onder meer dat zij zouden concurreren op regelgeving door zich niet of onder te verzekeren voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid.

Reden voor de RZO om eens na te gaan welke de verschillen in wet- en regelgeving zijn waarmee werknemers en ondernemers met en zonder werknemers te maken hebben op het terrein van de sociale zekerheid, belastingen, pensioenvoorziening, arbeidsomstandigheden en andere wet- en regelgeving die met arbeid te maken heeft. Ook is nagegaan hoe deze verschillen financieel uitpakken. Uit de resultaten blijkt dat van concurrentie op wet- en regelgeving niet of nauwelijks sprake is. Wel ziet de RZO redenen te streven naar een verdere verkleining van de verschillen in sociale zekerheid tussen werknemens en zelfstandigen zonder personeel. Een mogelijkheid daartoe vormt verbreding van het draagvlak van de sociale verzekeringen.

De RZO wil met deze studie een bijdrage leveren aan de discussie over de positie van zzp'ers en aan het vereenvoudigen van de overgang van werknemer- naar ondernemerschap en vice versa.
Het onderzoek is in opdracht van de RZO uitgevoerd door EIM.

RZO
De Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap is het advies- en kenniscentrum ten behoeve van het zelfstandig ondernemerschap. De RZO heeft tot doel bij te dragen aan een krachtig en dynamisch zelfstandig ondernemerschap in Nederland door middel van kennisopbouw, beleidsonderzoek, en advisering. De RZO geeft als onafhankelijk orgaan adviezen en richt zich op beleidsvorming in Den Haag en Brussel en op maatschappelijke organisaties. Kerngebieden van advisering zijn: arbeid, belastingzaken, ondernemer/onderneming, onderwijs, sociale zekerheid en administratieve lasten.

---

---

---

---

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie