Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe fusies in stroommarkt bespreekbaar volgens pvda

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EnergieNed

PvdA-kamerlid Crone in interview met Energie Nederland: Nieuwe fusies in stroommarkt bespreekbaar

PvdA-fractielid Ferd Crone wil nieuwe fusies in de Nederlandse energiesector onder voorwaarden bespreekbaar maken. Gedeeltelijke fusies op terreinen waar Europese marktwerking al een feit is, bijvoorbeeld de grootverbruikersmarkt, zouden moeten kunnen, aldus Crone. Crone doet deze uitspraak in het brancheblad Energie Nederland dat dinsdag 16 oktober verschijnt.

Crone reageert op uitspraken van Nuon-voorman Tob Swelheim, die betreurt dat een fusie met bijvoorbeeld Essent door de mededingsautoriteit NMa niet wordt toegestaan. Ook uit de besluitvorming rond de fusies waaruit Nuon en Essent zijn voortgekomen valt af te leiden dat de grenzen voor groei binnen Nederland zijn bereikt. Intussen moeten Nederlandse bedrijven echter wel concurreren met bedrijven als Electricité de France (EDF) en het Belgische Electrabel, die een markt bedienen die vele malen groter is dan de gehele Nederlandse markt.

Een verdere schaalvergroting door fusies in de Nederlandse productiesector is volgens Crone uitgesloten, maar handelsbedrijven van Nuon en Essent zouden wat hem betreft best mogen fuseren. Een cruciale voorwaarde is wel dat de netwerken volledig los komen te staan van de commerciële activiteiten. Als het transportnet is losgekoppeld van het handelsbedrijf, zijn deze ondernemingen volledig blootgesteld aan internationale concurrentie. Op dat gebied wil ik best praten over de mogelijkheden van verdere fusies. Eventueel zouden we hen de nodige handicaps kunnen meegeven om te voorkomen dat zij nationaal van hun machtspositie gebruikmaken op het gebied van prijsvorming.

Voor meer informatie over dit persbericht kan contact worden opgenomen met de heer S. Marbus van EnergieNed, telefoon 026 356 36 57.

Bijlage:
Volledige artikel Nieuwe fusies in stroommarkt onder voorwaarden bespreekbaar uit Energie Nederland nr. 13, dinsdag 16 oktober 2001.


---

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie