Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Van Boxtel op EU Conferentie over Migratie

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak Minister Van Boxtel over Europese Conferentie over Migratie
Een toespraak bij het onderwerp Integratie
16 oktober 2001
Mevrouw de vice-premier, mijnheer Duquesne, collegas, dames en heren,
Ik bewonder uw uithoudingsvermogen en hoop dat u nog tien minuten wilt volhouden. Een groot compliment aan het Belgische voorzitterschap voor het agenderen van dit acute thema. Ik wil een brug slaan tussen de vorige sprekers en de sprekers die nog volgen.
In de zomer van 1984 kwam een lied van de groep Het Klein Orkest de Nederlandse hitparade binnen. Het lied heet Over de Muur en beschrijft de situatie aan beide kanten van de Berlijnse Muur. Het laat zien hoe absurd het is als er muren lopen, dwars door de samenleving, dwars door de stad. En waar konden we dat beter zien dan in Berlijn?
Het is alweer twaalf jaar geleden dat díe muur viel en zo velen hun verlangen naar vrijheid in vervulling zagen gaan. Maar de Berlijnse Muur was niet de enige muur die dwars door een van onze steden liep. In de grote steden staan nog steeds economische, sociale, maatschappelijke en politieke muren tussen migranten en Europese Unie-onderdanen. Die muren zijn niet tastbaar en ze zijn ook niet bewust gebouwd. Ze zijn daarom soms moeilijk zichtbaar - maar ze staan er wel degelijk.
Die muren lichten op in de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten. In de discussies daarover horen we talrijke verschillende geluiden. Ook geluiden die ons misschien niet prettig in de oren klinken. Toch moeten we naar zulke geluiden luisteren. Alleen zó voorkomen we dat migranten van buiten de Europese Unie in Europa als tweederangsburgers leven. Dat we muren laten staan tussen verschillende bevolkingsgroepen. Tien jaar na de val van de Muur werd in Tampere geconcludeerd dat er een communautair immigratie- en asielbeleid moet komen. Integratie zou een vast bestanddeel van het gehele immigratiebeleid moeten gaan vormen. De rechtspositie van derdelanders moet meer in overeenstemming worden gebracht met die van EU-onderdanen, om te voorkomen dat derdelanders zich tweederangs burgers gaan voelen, waardoor spanningen zullen gaan groeien. Een toekenning van een bijna volledig EU-burgerschap zou einddoel moeten zijn.
Nu bespreken we hier in Brussel de richting die we in een communautair migratiebeleid willen inslaan. Als minister, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van het integratiebeleid, wil ik een aantal eigen waarnemingen, randvoorwaarden en aspecten van integratiebeleid aan de orde stellen.
Waarnemingen


* Aanvankelijk vond in Nederland inburgering op vrijwillige basis plaats. Maar vanaf 1998 zijn mensen die nieuw in Nederland aankomen, verplicht om in te burgeren. Dat wil zeggen: verplicht de Nederlandse taal leren, verplicht een cursus maatschappijleer volgen en verplicht een cursus beroepenoriëntatie volgen. Jaarlijks geeft Nederland 136 miljoen euro uit aan nieuwkomers. Daarnaast geeft Nederland per jaar 185 miljoen euro uit voor diegenen die al langer dan drie jaar in Nederland zijn.
* In de jaren 60 en 70 waren de groepen migranten die naar Nederland kwamen overzichtelijk. Door de groei van het aantal vluchtelingen neemt momenteel de diversiteit toe. De diversiteit tussen de groepen onderling is groter doordat vluchtelingen uit meer verschillende landen afkomstig zijn. Ook de diversiteit binnen de groepen groeit. In de jaren 60 en 70 kwamen vooral lager opgeleide arbeidsmigranten naar Nederland, terwijl migranten nu om redenen van asiel, gezinsmigratie en arbeidsmigratie naar Nederland komen. Dit betekent meer verschillen in opleidingsniveau. Nederland is nu dan ook bezig met een omslag van een doelgroepenbeleid naar een beleid gericht op alle minderheden en allochtonen in Nederland, voor zover die in en achterstandspositie verkeren. Hiermee kunnen we blijvende stigmatisering doorbreken.

* Het integratieproces mag van beide kanten geen vrijblijvende zaak zijn - niet van de zijde van de ontvangende samenleving en ook niet van de zijde van de migranten. Deze wederkerigheid (rechten én plichten) moet ook op Europees niveau een plaats krijgen. Als mensen werkelijk het gevoel hebben thuis te zijn, dan is de integratie geslaagd - altijd binnen de democratische orde die in Nederland en Europa geldt.

Randvoorwaarden bij arbeidsmigratie

* Het benutten van het reeds in de Europese Unie aanwezige arbeidspotentieel verdient in principe de voorkeur boven werving van arbeidsmigranten van buiten de Unie. Dit brengt mogelijk met zich mee dat de arbeidsreserve opgeleid en omgeschoold moet worden. Ik pleit hiermee niet voor een Fort Europa. Hiervan profiteren in hoge mate de reeds in de Europese Unie verblijvende migranten en hun kinderen, wat hun integratie- en participatieniveau verhoogt. Onder minderheden is nog altijd een hogere werkloosheid. In Nederland bedroeg die in 1998 16%, nu is dat 10%. Dat is een succes, maar dat cijfer ligt nog altijd drie keer zo hoog als bij autochtonen.

* Op basis van Nederlandse wetgeving is arbeidsmigratie in principe tijdelijk. Mocht dit toch uitlopen op permanent verblijf, dan is integratie des te meer nodig.

* De werkgevers die baat hebben bij arbeidsmigratie, moeten naar mijn mening zo veel mogelijk bijdragen aan het integratiebeleid van de migranten en hun gezinsleden.

Gemeenschappelijke aspecten
Het formuleren van op EU-niveau afgestemde uitgangspunten van integratiebeleid en het vergroten van de samenhang tussen migratie- en integratiebeleid, acht ik wenselijk.
De Commissie heeft, in richtsnoer 6 van de Mededeling over de Open Coördinatiemethode, een krachtige aanzet gegeven tot Europese afstemming van de uitgangspunten voor Europees integratiebeleid. Bij deze plannen voor het ontwikkelen van een meer communautair gericht integratiebeleid, sluit ik me van harte aan. Het op Europees niveau ontwikkelen van programmas voor nieuwe migranten en hun gezinsleden is cruciaal voor de integratie van migranten in de gehele Europese Unie. Het inzetten van lokale actoren, het maatschappelijk middenveld en de migranten zelf maakt dat integratiebeleid een bredere basis kan krijgen. Daarnaast verheugt het mij dat vanwege het richtsnoer het begrip `burgerschap een belangrijker rol kan gaan spelen. Langs deze weg is het mogelijk te komen tot een gelijkwaardiger behandeling van derdelanders.
Met zon beleid kunnen we zorgen dat degenen die langere tijd in de Europese Unie verblijven geen buitenstaanders, maar medeburgers zijn. Als voorbeeld moge kiesrecht op lokaal niveau gelden, zoals dat in Nederland wettelijk is toegekend aan niet-Nederlanders.

Dames en heren,

Binnen de Europese Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Rechtvaardigheid moet iedere inwoner in staat zijn naar zijn volle vermogen te participeren in en bij te dragen aan de instandhouding van de democratische maatschappij.

De Berlijnse Muur is geslecht. Toch is het lied Over de Muur in Nederland nog altijd populair. En als we denken aan de muren, die nog steeds overeind staan tussen EU-onderdanen en mensen van buiten de Unie, dan is dat ook niet zo vreemd.
Ik hoop dat tijdens het Spaanse voorzitterschap het thema integratie, binnen de context van migratie, een vervolg zal krijgen.

Dank voor uw aandacht.

NB alleen het gesproken woord geldt.

Relevante links:
De site van minister Roger van Boxtel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...