Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start Ontwikkelingsplan Bossche Poort in Oostflank Breda

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

16-10-2001

Start Ontwikkelingsplan Bossche Poort in Oostflank van de binnenstad

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een ontwikkelingsplan op te stellen voor de aanpak van de zogenoemde Bossche Poort in de Oostflank van de binnenstad. De Bossche Poort omvat het voormalige pand van de meubelzaak Jan Hendrikx en de kantoren van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW). In het ontwikkelingsplan zal de gemeente aangeven op welke wijze de gewenste kwaliteitsverbetering van dit deel van de binnenstad tot stand kan komen.

In 2000 heeft de gemeente het voormalige pand van de meubelzaak Jan Hendrikx op de hoek van de Catharinastraat en Vlaszak aangekocht. Sindsdien staat het pand grotendeels leeg. Een klein deel is in bruikleen gegeven. Daarnaast komen de kantoorruimten van de dienst SAW aan de Vlaszak in 2003 vrij na gereedkomen van de bouw van stadskantoor 1a. Dat betekent dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan om de oostelijke toegang van het stadshart te verbeteren.

De ligging in de Oostflank van de binnenstad vraagt om een zorgvuldige aanpak. De gemeente streeft naar een kwalitatief hoogwaardige invulling op deze historische locatie. Het gebied markeert de overgang van de middeleeuwse binnenstad, met het restant van de vroegere toegangspoort naar de 19e eeuwse uitbreidingen. Het is dan ook van groot belang beide locaties en de ruimtelijke omgeving als één geheel op te vatten. Het voorlopig ontwerp van de openbare ruimte Vlaszak, waarin de plaats is aangegeven voor het autoverkeer, het openbaar vervoer inclusief de HOV, het fietsverkeer en de voetgangers, maakt er onderdeel vanuit.

Voor de gehele locatie zal een programma van eisen worden opgesteld. De stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten zijn hier onderdeel van. Tevens gaat het erom te bekijken welke functies op deze plek gewenst zijn en of één en ander financieel haalbaar is. Daarnaast zal in het ontwikkelingsplan worden aangegeven op welke wijze de gemeente de plannen denkt te realiseren. Op basis van het opgestelde programma van eisen en de keuze hoe de plannen te realiseren, kan vervolgens een fasering, planning en uitvoeringsplan worden opgesteld.

Breda, 16 oktober 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie