Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overdracht Eurobiljetten door Joh. Enschedé aan DNB

Datum nieuwsfeit: 16-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

JOH. ENSCHEDE HOLDING

Overdracht EURO biljetten door Joh. Enschedé aan De Nederlandsche Bank

Overdracht EURO biljetten door Joh. Enschedé aan De Nederlandsche Bank

Haarlem, 16 oktober 2001
De Euro's die Joh. Enschedé voor De Nederlandsche Bank heeft gedrukt, ten behoeve van de introductie in januari 2002, zijn gereed en worden vandaag (dinsdag 16 oktober) aan De Nederlandsche Bank te Amsterdam symbolisch overdragen. Bij die gelegenheid zal drs. J.K.P. Bruinstroop, President Directeur van Joh. Enschedé een speciaal kunstwerk van Jan Wolkers aan dr. A.H.E.M. Wellink, President van De Nederlandsche Bank aanbieden.
De overgang van een nationale naar een Europese munteenheid en het gereedkomen van de Euro's voor De Nederlandsche Bank is een uniek moment in de Nederlandse monetaire geschiedenis en de bijna 200 jarige relatie tussen De Nederlandsche Bank en het Haarlemse bedrijf Joh. Enschedé.

Reeds halverwege 1997 is Joh. Enschedé begonnen met de voorbereidingen op de Euro. In het najaar van 1998 rolde het laatste Nederlandse bankbiljet van de persen; het Nederlandse tientje, ook wel 'het ijsvogeltje' genoemd. In juli 1999 werd in Haarlem gestart met de productie van de Euro. Rond eind augustus zijn alle Eurobiljetten die nodig zijn voor de introductie op 1 januari 2002 aan De Nederlandsche Bank afgeleverd, waarmee laatstgenoemde een der eerste Centrale Banken is die al haar Eurobiljetten gereed heeft.

De bekende kunstenaar en schrijver Jan Wolkers, die persoonlijk bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig zal zijn, geeft een toelichting op het door hem gemaakte kunstwerk.

Joh. Enschedé Banknotes drukt Euro's voor 5 landen Joh. Enschedé Banknotes drukt Euro's voor 5 landen. Terugkijkend op de afgelopen anderhalf jaar is het Joh. Enschedé concern verheugd met het feit dat de onderneming er in is geslaagd om Euro orders binnen te halen uit meerdere Eurolanden. Het gaat om een totaal van 1 miljard Euro biljetten dat door de bankbiljetten divisie van het Joh. Enschedé concern wordt gedrukt. Behalve voor Nederland drukt het bedrijf tevens Eurobankbiljetten voor 4 andere EU landen waaronder Griekenland en Luxemburg. In totaal levert het bedrijf aan 5 landen Eurobankbiljetten en speelt daarmee een prominente rol in de wereld van Euro drukkers.
Ook buiten Europa wordt gewerkt aan het verder uitbouwen van de internationale positie.

Achtergrond informatie
Het Haarlemse bedrijf Joh. Enschedé is sinds 1703 actief in de grafische wereld en altijd zelfstandig geweest. Sinds 1814 worden de bankbiljetten voor De Nederlandsche Bank gedrukt. De Bankbiljetten divisie is de grootste werkmaatschappij van het Joh. Enschedé concern dat verder bestaat uit de volgende divisies:

- Joh. Enschedé Stamps

- Joh. Enschedé Amsterdam

- Joh. Enschedé Van Muysewinkel (Brussel, België)
- Joh. Enschedé Security Solutions (JESS)

- Aestron Design

De verschillende werkmaatschappijen hebben klanten in meer dan 70 landen verspreid over de hele wereld. Joh. Enschedé is, naast zijn traditionele grafische activiteiten, tevens actief op het gebied van digitale security. Zo werkt Joh. Enschedé Security Solutions aan biometrische security waaronder Iris Recognition; identificatie aan de hand van de Iris.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie