Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABP toelichting op belang in RNA

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABP
Zoek soortgelijke berichten
ABP


RNA informatieve ava, 18 oktober 2001
17 oktober 2001

Mijn naam is Maatman. Ik voer het woord namens Stichting Pensioenfonds ABP. Ik wil een toelichting geven bij onze analyse van het huidige RNA en de kansen die de plannen van Westfield bieden voor alle aandeelhouders. Vervolgens wil ik enkele woorden wijden aan de plaatsing van beschermingsaandelen.

Verkoop en overdracht
Het is algemeen bekend dat ABP haar grote belangen in beursgenoteerde vennootschappen wil reduceren. Dat gold ook voor het belang in RNA. Het ABP- pakket van 30% hing als een dreiging boven de markt. Geleidelijke verkoop zou leiden tot een zeer langdurige en voortdurende druk op de koers van het aandeel RNA. Daar zou niemand mee gediend zijn. Na beëindiging van de lock-up kreeg ABP de mogelijkheid een groot deel van haar belang te verkopen aan Westfield. Na zorgvuldige afweging hebben we van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Wij steken niet onder stoelen of banken dat we dat alleréérst hebben gedaan om het financiële belang van ABP en haar deelnemers te dienen. Dat is onze primaire verantwoordelijkheid. Wij beleggen en liquideren onze beleggingen uitsluitend in het belang van onze deelnemers, en iedereen mag ons daarop aanspreken.
Wij zullen aan ons eigen belang voorrang zal geven, zelfs wanneer dat botst met de doelstelling van andere belanghebbenden bij een onderneming.

Dat laatste is in het geval van RNA echter niet aan de orde. RNA is geen onderneming doch een beleggingsmaatschappij. De enige belangrijke belanghebbenden zijn aandeelhouders. Wij dat de betrokkenheid van Westfield ten goede komt aan alle aandeelhouders. Daarom heeft ABP vertrouwen in het strategisch plan van Westfield en behoudt ABP 6,6% in RNA. ABP was zelfs bereid geweest om 16% van haar aandelen RNA te behouden. Ik kom daar straks op terug.

Waarop is dat vertrouwen gebaseerd?
De plannen van Westfield kunnen een aantal problemen van het huidige RNA oplossen.

Het belangrijkste probleem is: wij zijn niet tevreden met de verhouding tussen risico en rendement als het gaat om het aandeel RNA. Westfield kan de oorzaken daarvan wegnemen.

Ik zal dat toelichten.


1. Het perspectief voor het huidige RNA is uitermate somber. De financieringsstructuur van RNA is door de overname van Urban bijzonder zwak. Dat klemt temeer in een periode van neergaande economische conjunctuur. RNA is zo zwaar gefinancierd met vreemd vermogen dat bij ons de vraag rijst of noodzakelijke afwaarderingen van onroerend goed de fbi- status van RNA in gevaar kunnen brengen.

2. Wij achten Westfield in staat RNA financieel gezond te maken. Westfield is kapitaalkrachtig en heeft een sterke positie op de internationale kapitaalmarkt. Het management van Westfield biedt de mogelijkheid om tezamen met RNA schaalvoordelen te behalen bij het beheer van de onroerend goed portefeuille en de marktpositie te versterken.

Wij zijn teleurgesteld in de reactie van bestuur en rvc van RNA op de plannen van Westfield. Wij hebben de indruk dat uw reactie wordt ingegeven door andere belangen dan de belangen van de kleine aandeelhouder. Op geen enkel moment gaat u in op de merites van de voorstellen van Westfield. In plaats daarvan blaast u één onderdeel - mogelijke verschillen in managementkosten - op tot disproportionele omvang.

Vervolgens probeert u de zeggenschap van Westfield en ABP te neutraliseren. Dat doet u op grond van een belangenafweging die niet kan overtuigen. U laat na mee te delen dat u een opportunity laat schieten, te weten: een gerede kans voor versterking van de marktpositie van RNA, versterking van de financiële structuur en de totstandkoming van een krachtige en toegewijde aandeelhoudersbasis.

Van diezelfde opstelling gaf u reeds eerder blijk. In augustus van dit jaar heeft ABP het voorstel gedaan om een belang van 16% te behouden in RNA en slechts 14% te verkopen aan Westfield. Wij hebben aan dat voorstel de voorwaarde verbonden dat u additioneel aandelen bij Westfield zou plaatsen, waardoor Westfield een belang van 25% zou verkrijgen. Daarmee zou RNA een kapitaalinjectie van een paar honderd miljoen Euro hebben gekregen die haar financieringsprobleem voor een groot deel had kunnen oplossen.
U heeft dit voorstel in augustus afgewezen, zonder onderbouwing.

U stelt vragen ten aanzien van intern vs. extern management. ABP heeft zich in het verleden gekeerd tegen extern management van de RNA portefeuille door Roproperty. Hoe kan ABP zich nu een voorstander tonen van extern management door Westfield?

We zijn geen tegenstander van elke vorm van extern management. Extern management kán weliswaar leiden tot belangenconflicten, doch dat risico is in het geval van Westfield zo goed mogelijk ingedamd. De belangen van Westfield als manager en aandeelhouder lopen parallel. Als Westfield niet goed zorgt voor haar aandeelhouders, zorgt zij niet goed voor zichzelf. Westfield heeft 536 miljoen Euro geïnvesteerd in aandelen RNA. Zij heeft het grootste eigen belang bij "shareholder value".

Omgekeerd biedt intern management geen garantie voor de afwezigheid van potentiële belangenconflicten. Kijk naar de rol van Freeland. Waarmee ik maar wil zeggen: de werkelijkheid wordt versimpeld door te stellen dat ABP intern management propageert en extern management afwijst. Het hangt af van de bijzondere omstandigheden van het geval.

Plaatsing beschermingsaandelen bij stichting
De Ondernemingskamer oordeelt over de rechtmatigheid van de uitgifte van beschermingsaandelen aan Stichting RNA. Op de juridische houdbaarheid hoef ik niet in te gaan.
Ik beperk mij hier tot enkele opmerkingen van algemene aard.

ABP verzet zich reeds jaren tegen beschermingsconstructies. Voorts draagt ABP uit dat evenredigheid tussen kapitaalinbreng en zeggenschap een elementaire uiting is van een goede corporate governance.

De onderhavige uitgifte van aandelen heeft tot gevolg dat aandeelhouders die een zeer groot financieel belang hebben buiten spel worden gezet. Dat gebeurt door een stichting, zonder eigen vermogen, die met geleende gelden de aankoop van een pakket aandelen heeft gefinancierd tegen een beschamend lage prijs.
Het bestuur van Stichting RNA eigent zich de daaraan verbonden zeggenschap toe.

Waardoor wordt de zeggenschap van Stichting RNA gelegitimeerd? Niet omdat het bestuur beleggingsdeskundigheid bezit; niet omdat het bijzondere kennis heeft met betrekking tot de verwerving en het beheer van onroerend goed. En al helemáál niet omdat het kapitaalverschaffer zou zijn van RNA.

ABP en Westfield hebben veel geld betaald voor hun deelgerechtigdheid in RNA. Aan ABP en Westfield worden zeggenschapsrechten ontnomen die zij rechtmatig hebben verkregen. Wij vinden dat moreel onjuist. Het bestuur van Stichting RNA aanvaardt een grote verantwoordelijkheid door aan die activiteit leiding te geven.

Is het dan zo dat ABP de strategie van Westfield wil bepalen? Geenszins. Dat is de taak van bestuur en rvc van RNA. ABP echter beschikt over de deskundigheid om een o.g. portefeuille te beoordelen. Wij hebben de analysecapaciteit om vast te stellen of het rendement in een goede verhouding staat tot ons risico. Wij bepalen níet de strategie maar kunnen wél beoordelen of de strategie leidt tot een aantrekkelijk aandeel. Die aantrekkingskracht heeft het huidige management van RNA niet kunnen bewerkstelligen. Op grond van de financiële prestaties is er alle aanleiding om Westfield de gelegenheid te geven aan te tonen dat zij het beter kan.

En zou Stichting RNA dát mogen verhinderen? Is het bestuur van die stichting capabel én gelegitimeerd om te bewerkstelligen dat een bestaande, falende strategie wordt gecontinueerd en de implementatie van een nieuwe, kansrijke strategie wordt verhinderd?

Intussen voert het management van RNA een publicitaire en juridische oorlog en beticht ABP van "van alles en nog wat". Dat leidt de aandacht af van datgene waar het werkelijk om gaat: het creëren van aandeelhouderswaarde.
Laten we ons daarmee bezighouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...