Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdamse Platform voor de Vrede opgericht

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
18 oktober 2001, Amsterdam

Amsterdamse Platform voor de Vrede opgericht.

Op woensdag 17 oktober is door dertig Amsterdamse migranten- en maatschappelijke organisaties, waaronder opvallend veel jongeren en studentenorganisaties, het Amsterdamse Platform voor de Vrede (APV, een voorlopige naam) opgericht.
Op de oprichtingsbijeenkomst waren ruim tachtig mensen aanwezig.

Tijdens de oprichtingsbijeenkomst hebben de aanwezigen zich tegen de oorlog in Afghanistan, de escalerende gevolgen daarvan en de oorlogsrethoriek uitgesproken.
Het Amsterdamse Platform vreest de gevolgen van de oorlog voor de burgerbevolking van Afghanistan. Miljoenen mensen, vrouwen, mannen, ouderen en kinderen, zijn op drift en worden gedwongen huis en haard te verlaten. Veel onschuldige en weerloze slachtoffers zijn reeds te betreuren. Verdere escalatie zal nog meer slachtoffers vergen, in Afghanistan en elders in de wereld.
Het Amsterdams Platform verwerpt het idee dat de oorlog in Afghanistan een rechtvaardige en noodzakelijke oorlog is. In plaats van vrijheid en democratie te verdedigen wordt met oorlog en oorlogsophitserij de vrijheid en democratie juist geweld aan gedaan.
Ook wijst het Amsterdam Platform de oorlogsrethoriek af omdat het een geweldsspiraal ingang zet en tegelijkertijd rechtvaardigt.

Het Amsterdams Platform voor de Vrede maakt zich ernstig zorgen over opkomend racisme. De vreedzame verhoudingen in multicultureel Nederland worden zwaar op de proef gesteld. Het wij-zij denken krijgt de overhand, met alle nare gevolgen van dien. Migranten, moslims en hun organisaties worden in het beklaagdenbankje gezet. Er zijn al opinionleaders die menen dat de multiculturele samenleving failliet is, anderen zien in de multiculturele samenleving slechts een broeinest van terrorisme. Op vele plaatsen in het land worden moskeeen, islamitische scholen en individuele moslims besmuikt, bedreigd en beklad.

Het Amsterdam Platform roept de Amsterdamse bevolking op zich sterk te maken voor een vreedzame oplossing. Terreurdaden zoals die van 11 september zijn misdaden tegen de menselijkheid. De in het Amsterdams Platform vertegenwoordigde organisaties wijzen deze terreurdaden dan ook stellig van de hand. Maar oorlog en bommen zijn ook aanslagen op de menselijkheid. Oorlog brengt alleen maar meer geweld en zet een moeilijk te beteugelen geweldsspiraal in gang.
Het Platform roept de Amsterdammers en de gemeenteraad van Amsterdam op zich uit te spreken voor een geweldloos alternatief ter bestrijding van en voorkoming van terreurdaden ala 11 september. Wij Amsterdammers willen een vreedzame, multiculturele samenleving. In Afghanistan, in Nederland en in Amsterdam, of waar dan ook in de wereld.

Op 20 oktober vindt een landelijke demonstratie plaats, vanaf de Dam vertrekkend om 14.00 uur. Het Platform roept op deel te nemen aan deze demonstratie. Stop de oorlog. Stop de geweldsspiraal.

Het Platform zal in Amsterdam tal van activiteiten organiseren. Tijdens openbare demonstraties wil het Platform het alternatief voor oorlog en oorlogsrethoriek onder de aandacht blijven brengen. Elke week zal ergens in de stad, op vantevoren bekend gemaakte locatie en tijdstip, een wake gehouden worden.
Er zal een informatie-campagne opgezet worden om het alternatief - tegen geweld, voor een vreedzame en humane oplossing van terreur en schending van mensenrechten - onder de aandacht te brengen van de Amsterdammers.
Overal in de stad zullen ontmoetingen georganiseerd worden. Momenten van bezinning en van tastbare solidariteit en steun voor de multiculturele samenleving in Amsterdam
De Amsterdamse politici zullen ook van het Platform horen. Hen zal gevraagd worden alles in het werk te stellen om te voorkomen dat groepen burgers tegen elkaar uitgespeeld worden, racisme weer een kans krijgt en te ijveren voor een vreedzaam en geweldloos alternatief in de strijd tegen terreurdaden zoals die op 11 september in New York en Washington plaatsvonden. Tevens roept het Amsterdam Platform de gemeenteraad en B&W op om Amsterdamse faciliteiten niet beschikbaar te stellen voor de oorlogshandelingen. Amsterdamse haven, militaire, luchthaven en financiele faciliteiten mogen niet ingezet worden in deze mensonterende oorlog.

Voor meer informatie kunt u terecht bij
XminY solidariteitsfonds, Wytze of Saskia: tel 020-6279661 DIDF, Turkse arbeiders en studentenorganisatie: Nuri, 0615041404 Anti Oorlogscomite UvA, Martijn: 0641338143
Hans: 020-6649395

Voorlopige lijst van deelnemende organisaties:
DIDF, ATKB, KMAN, Vereniging van Afghanen in Amsterdam, Politiek Kafee Vrankrijk, Anti Oorlogscomite UvA, NITOVAK, SSA en Platform Surinaamse Politici, IS, Marokkaanse Raad Zeeburg, IVVS, KNCCA, NCPN, SAP, Rood, Vrouwenruimte ´de Kat´, St. Publieke Zaken, Anti Oorlogsplatform VU, Studycentre on Turkey, SP, ABC Amsterdam, Turkse Studenten Vereniging, Afghaanse Studentenvereniging Amsterdam, DIDF jongeren, XminY solidariteitsfonds, Nederland Bekend Kleur Amsterdam, BPSC, Anarchistische Groep Amsterdam, Meldpunt Oost. Groot aantal individuele Amsterdammers.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie