Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO pleit voor wijziging Bestrijdingsmiddelenwet

Datum nieuwsfeit: 17-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

LTO pleit voor wijziging Bestrijdingsmiddelenwet

Woensdag 17 oktober 2001 - Het is onafwendbaar dat de Bestrijdingsmiddelenwet wordt aangepast en meer in overeenstemming wordt gebracht met hoe in Europa met gewasbeschermingsmiddelen wordt omgegaan. Een wetswijziging zal moeten leiden tot een structureel gewijzigd toelatingsbeleid en een andere werkwijze van het College Toelating Bestrijdingsmiddelen.

Dit heeft voorzitter Gerard Doornbos van LTO-Nederland vandaag naar voren gebracht in de Tweede Kamer. De Kamer hield een hoorzitting over de plannen van staatssecretaris Faber (LNV) voor het toekomstige gewasbeschermingsbeleid onder de titel 'Zicht op gezonde teelt'. Haar plannen zullen er toe leiden, dat steeds meer middelen in ons land worden verboden.

LTO-Nederland is voorstander van geïntegreerd telen, waarbij het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum wordt beperkt en preventieve teeltmaatregelen voorop staan. Bij land- en tuinbouwbedrijven worden dit soort systemen al volop toegepast. Ze worden echter gefrustreerd omdat allerlei noodzakelijke (correctie)middelen uit het beschikbare pakket verdwijnen. LTO wil dat de aanpassingen en vernieuwingen in de sector ongehinderd door kunnen gaan.

Een wetswijziging zal niet op zeer korte termijn kunnen worden doorgevoerd, zodat volgens Doornbos en soort overbruggingsbeleid nodig is. Doel hiervan is dat boeren en tuinders in elk geval de komende jaren producten kunnen blijven voortbrengen, die anders uit het buitenland worden ingevoerd. LTO-Nederland wijst er op, dat de Keuringsdienst van Waren nog onlangs bekend maakte dat geïmporteerde groenten en fruit qua residuen van middelen aanzienlijk minder scoren dan het Nederlands product.

De LTO-voorzitter haalde fel uit naar de Stichting Natuur en Milieu, die in de hoorzitting beweerde dat gewasbeschermingsmiddelen niet zijn beoordeeld op volksgezondheid. Hij wees er op, dat minister Borst (VWS) dit pertinent ontkent en dat ze herhaaldelijk heeft bevestigd dat groenten en fruit in de Nederlandse winkels veilig zijn en geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie